Kdaj bi lahko maturantje prejeli prvi odmerek cepiva proti covidu-19?

Včeraj je javnost pretresla novica o morebitnem cepljenju maturantov proti covidu-19. Do te rešitve naj bi prišlo zaradi tveganja z okužbo in nejasnih navodil, kaj bi se v tem primeru z maturantom in z njegovo maturo zgodilo. Predlagano je bilo tako neobvezno cepljenje za približno 17 tisoč maturantov.

Do zdaj še ni jasno, s katerim cepivom bi cepili maturante, zaenkrat pa odgovorni pretehtavajo možnosti cepljenja s cepivom AstraZeneca, ki tudi po prvem odmerku nudi že precej dobro zaščito. Kot druga možnost se ponuja cepivo Johnson in Johnson, pri katerem zadostuje samo en odmerek, a je trenutno dobava tega cepiva omejena.

Kdaj bi cepljenje potekalo?

Cepljenje maturantov naj bi po napovedih MIZŠ potekalo konec naslednjega tedna, podrobnejše informacije pa bo v prihajajočih dneh podalo ministrstvo za zdravje. Cilj cepljenja je omogočiti vsem maturantom opravljanje mature. Kako bo ta letos potekala? Kaj se bo zgodilo z dijaki, v primeru, da bi bili na dan pisanja mature na hitrem testu pozitivni?

vaccine covidPoseben protokol za maturante v karanteni

Danes je vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar pojasnila, da so končno našli odgovor na vsa ta vprašanja. Dijaki v karanteni bodo tako lahko opravljali maturo, a po posebnem protokolu, torej s tesiranjem, uporabo mask in v posebnih učilnicah.

Napovedana je bila tudi posebna novinarska konferenca na temo izvedbe letošnje mature, ki bo prihodnji teden in na kateri bodo prisotni Simona Kustec, direktor državnega izpitnega centra in predsednika obeh maturitetnih komisij.

oseba na poti do mature

Prejšnji članekBog mi je priča pokaže Grčijo in Grka pred padcem
Naslednji članek»Nore gobice« kažejo potencial za zdravljenje depresije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.