»Nore gobice« kažejo potencial za zdravljenje depresije

small juicy mushroom hallucinogen
Foto: sol_studio iz iStock

Nore gobice imajo dolgo in bogato zgodovino. Znanstveniki pa sedaj trdijo, da bi v prihodnosti lahko igrale pomembno vlogo, saj njihova aktivna sestavina obeta kot zdravilo za depresijo. Rezultati majhne klinične študije v dveh fazah kažejo, da dve dozi psilocibina pri zdravljenju zmerne do močne depresivne motnje učinkujeta tako dobro, kot običajen antidepresiv escitalopram. Vsaj v kombinaciji s psihološko terapijo.

Alternativno zdravljenje depresije

»Lahko trdimo, da rezultati obetajo potencialno obetajočo alternativno zdravljenje za depresijo,« pravi dr. Robin Carhart-Harris, vodja centra za psihedelične raziskave na Imperial College London in soavtor raziskave.

Carhart-Harris trdi, da naj bi psilocibin deloval na drugačen način od escitaloprama. Čeprav oba delujeta na serotoninski sistem v možganskih, escitalopram ljudem pomaga lažje prenašati stres. »Pri psihedelični učinkovini gre bolj za sproščanje misli in čustev, ki skupaj s psihoterapijo ustvarijo pozitiven učinek,« pravi Carhart-Harris.

Udeleženci v študiji, ki so jemali psilocibin, so poročali, da so bolj temeljiteje prišli do vzrokov za svojo depresijo. Kljub temu pa Carhart-Harris svari pred domačo uporabo norih gobic. »To bi bila velika napaka. Močno verjamemo, da je psihoterapija tako pomembna kot zdravilo.«

Izsledki klinične študije

Klinična študija je trajala 6 tednov, vanjo je bilo vključenih 59 ljudi. 30 oseb je v obdobju treh tednov prejelo dva odmerka psilocibina, druga skupina pa je dobila dve zelo nizki dozi, prav tako tri tedna narazen. Vsako jemanje odmerka sta spremljala najmanj dva zdravstvena strokovnjaka, udeleženci so ležali na hrbtu in poslušali glasbo. Vsi udeleženci so bili deležni psihološke terapije dan po odmerku in telefonski ali video pogovor v tednu po prvem odmerku.

Rezultati kažejo, da sta po šestih tednih obe skupini v povprečju kazali manj intenzivne simptome depresije. Razlika pa med skupinama ni bila preveč opazna. »Terapija s psilocibinom deluje hitreje od escitaloprama, kar smo tudi predvidevali,« je izjavil dr. Carhart-Harris. Rezultati namigujejo, da bi tovrstna terapija lahko bila bolj koristna pri zdravljenju depresija. Kljub temu pa avtorji opozarjajo, da rezultati niso dokončni.

Obetajoča študija

Ekipa pravi, da so rezultati obetajoči, drugi pa menijo, da študija ni bila dovolj velika, da bi lahko ustvarili trdne zaključke. Poleg drugih omejitev je bila večina sodelujočih belopoltih, srednjih let, dobro izobraženih in moških. Obenem so nekateri lahko bili sposobni uganiti, katero zdravljenje so prejeli. Niti ena skupina ni prejemala zgolj placeba in terapije.

Anthony Cleare, profesor psihofarmakologije na King’s College London pravi, da je študija podala nekatere od najbolj trdnih dokazov do sedaj, da bi psihedeliki v prihodnosti lahko igrali močnejšo vlogo pri zdravljenju depresije. Obenem pa pravi, da so potrebne še dodatne raziskave, preden bi lahko psilocibin uporabili izven študij. Dodaja tudi, da ne bodo zamenjali že obstoječih zdravil za depresijo.

Urednica revije Študent

VIRThe Guardian
Prejšnji članekKdaj bi lahko maturantje prejeli prvi odmerek cepiva proti covidu-19?
Naslednji članekPet razlogov za slušalke Huawei FreeBuds 4i

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.