Komentar: Epidemija še poslabšala študentsko stanovanjsko problematiko. Smo res prezahtevni?

Študentska stanovanjska problematika je večna tema, o kateri se govori in se še bo govorilo mnogo let. Kje bivati, če ne takoj dobiš sobe v študentskem domu? Ali reskirati in najeti sobo, ki se prodaja kot suho zlato? Letos pa je študentska stanovanjska problematika zaradi znane korona situacije dobila novo razsežnost. Veliko študentov namreč ne ve, kako bo šolsko leto sploh potekalo.

Fakultete odlašajo z informacijami, študentje čakajo

Jutri naj bi se začelo študijsko leto, veliko študentov pa šele tik pred zdajci dobiva informacije o urnikih, hibridnem modelu in o tem, kako se bodo predavanja izvajala. Niso redki tisti, ki informacij o poteku študija letos sploh še niso prejeli, čeprav mnogi študentje že od poletja dalje kličejo na referate in se obračajo na službe za študentske zadeve, da bi vedeli, kako bo študijski proces letos potekal. Od tega je namreč v veliki meri odvisna odločitev, ali se sploh podati v najem stanovanja. Veliko študentov si najema stanovanja namreč zaradi izpada študentskega dela letos ne more privoščiti, poleg tega pa to spremlja grenka spomladanska izkušnja, ko so študentje kljub bivanju doma morali plačevati najemnino – in to nesramno visoko.

Hibridni model: se mi splača najeti stanovanje za en teden v mesecu?

Večina fakultet se je odločila, da bo uvedla hibridni model poučevanja. Hibridni model pomeni, da bo nekaj študentov predavanje spremljalo v živo, nekaj pa od doma. In prav ta model predstavlja študentom, ki ne vedo, kaj ukreniti glede stanovanja, velik problem. Se sploh splača najeti stanovanje za en teden v mesecu, ko boš moral fakulteto obiskovati v živo?

black laptop computer
Kje bomo pa jutri spali?

Visoke najemnine + izpad dela zaradi epidemije = študent naj bo!

Najem stanovanja je za študenta drag, o tem ni več nikakršnega dvoma. Nekateri si najem (sicer neuspešno) skušajo pokriti s štipendijo, a za mnoge je znesek, ki ga mesečno dobijo nakazanega na račun, premalo. Najemnine za sobo se gibljejo nekje okoli 200 evrov, cena pa je seveda odvisna od lokacije, opremljenosti, stroškov … A ni važno, kako obrneš, poceni ni. V računico dodaj še skoraj 50 % izpad možnosti opravljanja študentskega dela zaradi epidemije koronavirusa in dobiš brezposelnega študenta, ki ne ve, kako bo prišel skozi mesec. Mnogi so se namreč poleg štipendije za kritje stroškov bivanja zanašali na prihodek študentskega dela, a veliko študentov je zaradi epidemije delo izgubilo.

Študentski dom je (cenejša) rešitev, a ne za vsakogar

Seveda se kot cenejša rešitev ponuja bivanje v študentskem domu. A za mnoge je ta možnost zgolj na papirju. Skoraj vsakdo pozna koga, ki je moral nekaj mesecev preživeti pri prijatelju, saj ni dobil študentskega doma. Nekateri se zatečejo v hostle, drugi se švercajo, ampak vsi vemo, da pol leta pač ne moreš preživeti v hostlu in čakati na boljše čase. A žal, nekateri so to primorani narediti. Študentskih domov je premalo, kar pa je nesprejemljivo, če upoštevamo, da študenti sami z delom letno za gradnjo študentskih domov prispevamo približno 2,5 milijona evrov. Kam gre ta denar? Nihče ne ve, vemo pa, da ga država ne namenja za gradnjo novih študentskih bivalnih kapacitet, ki bi bile študentskemu žepu prijaznejše.

white and blue bed linen
Veliko študentov se zateče v hostle.

Vzemi, kar dobiš

Tako se na koncu študentje sprijaznijo s tistim, kar jim je v tistem trenutku na voljo. Na raznih portalih se pojavljajo dokaj bizarni oglasi s cenami, ki segajo v nebo. V Ljubljani tako lahko dobiš »sobo«, ki je dejansko prostor za vgradno omaro, za 200 evrov na mesec, s kuhinjo, ki je ne smeš uporabljati za kuhanje, v stanovanju, ki ga deliš še z vsaj štirimi študenti. No, vsaj kopalnico imaš ločeno, kar pa očitno ni standard. Zadnje dni je namreč po spletu zaokrožil oglas za oddajo stanovanja izključno študentom, ki nima kopalnice. Oziroma pardon, kopalnico ima, ampak v istem prostoru kot kuhinjo, spalnico, garderobo, … Če si zainteresiran za najem stanovanja, kjer boš lahko med opravljanjem potrebe nadzoroval, da se ti mleko ne zažge, je to stanovanje pravo zate. Uživaj v ljubljanskem študentskem trgu nepremičnin – kjer bizarnosti ni meja! stanovanje

Študent naj bo!

Prejšnji članekPohvalno: od avtobusnih sedežev do košar za živali
Naslednji članekTop nasveti, ki bodo olajšali tvoj prehod v študentsko življenje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.