Top nasveti, ki bodo olajšali tvoj prehod v študentsko življenje

Jutri bo marsikateri dijak postal študent. In čeprav se ta prehod na prvi pogled morda ne zdi tako grozen, večini povzroča preglavice. Če se spomnim kako leto nazaj, sem tudi jaz porabila kar nekaj časa, da sem se na študentsko življenje privadila in ga začela zajemati z veliko žlico. Zato te v članku čakajo nasveti, za katere si želim, da bi jih jaz vedela, ko sem postala študentka.

Hrana je dražja, kot si misliš

Tuna, riž, slastne žemljice, razni namazi … konec meseca se nabere. Da sploh ne začnem govoriti o raznih prigrizkih, kokicah, čipsu, čokoladi. Mogoče na začetku ne izgleda, da toliko denarja zapravljaš na drobnarijah, saj vedno, ko greš v trgovino, plačaš samo nekaj evrov. A konec tedna (ali meseca) tej majhni zneski nanesejo veliko. Zato ti nudim nekaj nasvetov:woman sitting while holding burger

  • Če lahko, si hrano prinesi od doma. Nima vsak možnosti izropati domače shrambe, a če ti doma ponudijo kavo, ne razmišljaj dvakrat. Prav tako velja, da je zamrznjena domača hrana zakon. Ne otepaj se je!
  • Shranjuj si račune. Če pa nisi od tega, si zneske piši v aplikacijo. Lahko si nastaviš budget in spremljaš, kako denar kopni. Tako boš imel večji pregled nad tem, kje največ zapravljaš in boš lahko svoje finance obvladoval.
  • Hofer in Lidl sta zakon! Pa kaj, če sta malo bolj oddaljena od študentskih domov. Če malo primerjaš cene hrane, se ti na koncu splača.
  • Prav tako ni neumno narediti začetek tedna velikega nakupa – tako ne boš vsakič, ko si boš hotel skuhati kosilo, tekel v trgovino in zapravljal po nepotrebnem.
  • Boni brez doplačila so zakon! Sicer ni najbolj zdrava opcija, je pa opcija. In to zastonj. Če je sila in si na kratkem z denarjem, jo izkoristi.

Spanje, žurke in rokenrol

Mogoče se ti na začetku zdi, da moraš biti na vsaki žurki. Saj veš, kako pravijo: če te ni, manjkaš. A nenehno žuranje te bo izčrpalo – in tvojo denarnico tudi. Če veš, da moraš naslednje jutro nujno na faks, spusti druženje do jutranjih ur. Seveda ima vsak študent kako zgodbo, kako je šel iz žurke direkt na faks. Tudi ti boš zagotovo nabral kakšno po poti. A ne zanemarjaj faksa, saj se nenehno špricanje ur ob koncu semestra, ko boš iskal zapiske, zelo pozna.

two women walking together outdoor during daytimeNovi prijatelji? Stari prijatelji?

S sošolci iz srednje boš zagotovo prve tedne preživel veliko časa. Konec koncev so edini, ki jih v tem novem mestu poznaš. A vseeno je pomembno, da spoznaš tudi nove ljudi, kajti prav tvoji sošolci in cimri so ljudje, s katerimi boš v naslednjih letih preživel največ časa. Pojdi na kavico z novimi sošolci, skuhaj večerjo s cimro, pojdi na sprehod z dekletom iz sosednjega štuka, ki izgleda res fajn. Ne bo ti žal.

Ne zanemarjaj gibanja

Sedenje na faksu, sedenje na postelji, sedenje pred zvezki. Razen nočnega plesanja na žurki je študentsko življenje dokaj monotono. In zaradi tega se veliko ljudi v prvem letu kot študent tudi zredi. Nenehni obroki zunaj in neredno prehranjevanje ter pomanjkanje gibanja se pač naberejo. Zato poskrbi, da se boš tudi kot študent dovolj gibal. Pojdi na sprehod, vpiši se na fitnes, začni s tekom in tako raziskuj okolico študentskega doma in novo okolje. Nadihal se boš svežega zraka in si preluftal glavo, za kar ti bodo možgani zelo hvaležni.two men running at park

Izkoristi luknje v urniku

Na začetku se ti bo zdelo, da moraš vsako uro, ki jo imaš prosto med predavanji, izkoristiti za kavico. A kmalu boš spoznal, da kavice ne bodo rešile tvojih nalog. Luknje v urniku izkoristi za reševanje domačih nalog, za prepisovanje snovi ali za učenje. In seveda občasno za druženje s prijatelji. Mogoče se ti zdi, da v eni uri ne moreš narediti ravno veliko, a konec dneva, ko bi tisto eno uro krvavo potreboval, da zaključiš projektno nalogo, ti bo pomenila ogromno. Na faksu poišči čitalnico ali pa izkoristi čitalnico v knjižnici blizu faksa in se spravi k delu. Zagotovo se ti bo kak sošolec z veseljem pridružil.three men laughing while looking in the laptop inside room

Prejšnji članekKomentar: Epidemija še poslabšala študentsko stanovanjsko problematiko. Smo res prezahtevni?
Naslednji članekLetos Pozdrav brucem preko spleta

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.