Ljubljana ali Maribor ali Koper?

Romantic Ljubljana city center. River Ljubljanica, Triple Bridge - Tromostovje, Preseren square and Franciscan Church of the Annunciation. Ljubljana Slovenia Europe.
Foto: kasto80 iz iStock

V tem prispevku si bomo pogledali nekaj vrhuncev s področja kulture in športa v treh največjih slovenskih univerzitetnih mestih.

Maribor

Klub mariborskih študentov (KMŠ) izvaja kopico projektov za mlade. Njihov največji projekt je Ftrgatev, ki vsako leto gosti najboljše slovenske in tuje izvajalce, velik poudarek je tudi na dobrodelnosti. Glasba pa domuje tudi v Pisarni, ki je uraden prostor KMŠ. ŠOUM je znan po seriji dogodkov Popotniški snep, kjer gostijo popotnike z najrazličnejših delov sveta. V svojih prostorih prirejajo tudi različne koncerte, Komične četrtke, kjer gostijo znane slovenske komike ter različne zabave. Seveda pa ni moč pozabiti njihovega tradicionalnega projekta Lampiončki, ki je eden izmed največjih študentskih žurov v Mariboru.

Za zdrav duh v zdravem telesu je v štajerski prestolnici mogoče poskrbeti tako v poletni kot v zimski sezoni. Pohorje omogoča rekreacijo v neokrnjeni naravi v neposredni bližini mesta, prav tako pa v mestu ne manjka bazenov, fitnesov in zelenih površin. Med najbolj obiskane sodijo kopališče Mariborski otok in kopališče Pristan, teniški park Ljudski vrt in Ledna dvorana.

V mestu je 56 ponudnikov študentske prehrane. Največji del jih je v starem mestnem jedru in v bližini študentskih domov in fakultet.

Skyline view of Maribor city, Slovenia
Foto: joyt iz iStock

Ljubljana

V glavnem mestu se najde kaj za čisto vsak okus – od klasičnih izvedb Tartinija v ljubljanski operi do sodobne glasbe na Metelkovi. ŠOU v Ljubljani organizira veliko kulturnih dogodkov, med katere sodijo impro lige, stand up nastopi, gledališke igre in seveda študentske zabave. Med najbolj obiskane dogodke za študente v Ljubljani sodi Škisova tržnica, ki jo organizira Zveza študentskih klubov Slovenije. Na Škisovi tržnici se zberejo vsi študentski klubi v Sloveniji, zato je vsako leto ne glede na vreme zelo obiskana.

Športna infrastruktura v Ljubljani je gotovo med boljšimi v Sloveniji. Leta 2008 je Mestna občina Ljubljana ustanovila oddelek za šport, ki odtlej skrbi za uresničevanje javnega interesa na področju športa. Poleg kopice pokritih športnih objektov, kopališč in zunanjih fitnes naprav v mestu samem je Ljubljana zaradi svoje lokacije idealna odskočna deska za dnevne izlete. Če ti zjutraj zadiši sprehod okoli Blejskega jezera, je iz Ljubljane to moč opraviti še pred kosilom.

V Ljubljani je 156 ponudnikov študentske prehrane, vendar imajo ljubljanski ponudniki v povprečju višje cene kot ponudniki v Kopru in Mariboru.

Ljubljana - Slovenia (Church and river Ljubljanica)
Foto: TomasSereda iz iStock

Koper

Študentske organizacije v Kopru prav tako organizirajo različne kulturne dogodke, med katerimi so najbolj znane prireditve Oživela ulica, Pozdrav poletju, festival FUGA in Projekt XY. Pri organizaciji teh prireditev dajo primorski študenti priložnost številnim mladim ustvarjalcem, da predstavijo svojo kreativnost in talent.

Sploh v poletnih mesecih je možnosti za športno udejstvovanje v Kopru ogromno. Imajo številne bazene in športne parke, zaradi dobre kolesarske infrastrukture pa je v občini priljubljeno tudi kolesarstvo. V Kopru se je seveda mogoče ukvarjati tudi z vodnimi športi in drugimi z morjem povezanimi športnimi aktivnostmi.

Ker je Koper relativno majhno mesto, je na voljo le 17 ponudnikov študentske prehrane. Razen nekaterih izjem se vsi ponudniki nahajajo v strogem mestnem jedru.

Aerial View of Koper Town in Slovenia and Koper Port.
Foto: merc67 iz iStock

Junior novinar

Prejšnji članekZnan začetek prenove Ljubljanske železniške!
Naslednji članekHuawei praznuje 10 let inovacij na področju pametnih nosljivih naprav s svetovno fitnes ikono, Pamelo Reif
Blaž Šabeder

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.