Matura letos bo, dijakom bodo omogočene prilagoditve

Ministrica Simona Kustec je danes sporočila, da matura v šolskem letu 2020/2021 bo. Splošno maturo bo opravljalo 6.927 maturantov, poklicno maturo pa 9.093 maturantov. Ker je jasno, da imajo kandidati za maturo zaradi trenutnih razmer slabše pogoje za učenje in pripravo na zaključni izpit, bo letošnja matura potekala z določenimi prilagoditvami.

Predsednica Državne komisije za splošno maturo Marina Tavčar Kranjc je pojasnila, da bodo dijaki na vseh pisnih izpitih in izpitnih nastopih prejeli bonus 10 % točk na neuspešno opravljeni del izpita. Na poklicni maturi bo podobno: dijaki bodo za vse pisne izpite prejeli 10 % splošni bonus.

Kaj pomeni dodeljevanje 10-odstotnega bonusa?

Direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc je pojasnil, da bo vsak maturant dobil 10 % tistega, kar ni dosegel oz. za nedoseženo znanje. Dodaja, da bodo tako pridobili predvsem šibkejši, bo pa bonus deloval v prid vsem, razen tistim, ki bi tako in tako dosegli vseh 100 odstotkov.

Ustni izpiti v zmanjšanem obsegu

Zmanjšan bo tudi obseg snovi za 15 odstotkov. Tako bo Državna predmetna komisija za vse tri obvezne predmete na splošni maturi pripravila izpitne komplete po 35 listkov z vprašanji, šole bodo pa lahko nato iz kompleta po lastni presoji izključile 5 listkov.

Več o prilagoditvah si lahko prebereš na spletni strani.

VIRgov.si
Prejšnji članekErasmus + ostaja del programa EU za naslednjih sedem let
Naslednji članekPrebujenje po smrti nam ponuja odgovor na večno vprašanje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.