Maturantski izleti

Group of friends having fun for new year's eve in a club. Drinking and dancing together
Foto: Dragan Radojevic iz iStock

Maturantski izlet je nekakšna pika na i vsakega srednješolca. Kam se odpraviti?

Ponudba tovrstnih izletov je velika, potovalne agencije pa rade prisluhnejo tudi željam posamičnih skupin in jim pripravijo izlet glede na njihove želje in pričakovanja.

Povejte potovalnim agentom, kaj želite, kaj pričakujete in kakšne so vaše finančne zmožnosti

Vsaka skupina se posebej odloči, kaj želi od maturantskega izleta, programi so zato pogosto prilagojeni željam skupine. Za destinacijo maturantskega izleta se je treba odločiti na podlagi skupnih želja vseh sošolcev in najti najboljšo rešitev za vse. Ker dijaki pričakujejo v prvi vrsti zabavo, je potrebno izlet prilagoditi nočnemu življenju in dnevne oglede znamenitosti narediti sproščene.

Vstopnica v svet odraslosti?

Maturantski izlet pogosto označujejo kot nekakšno vstopnico v odraslo življenje polno izkušenj. Je del tradicije in odraščanja že dolgo časa. Že od nekdaj je nekakšna pika na i celotnemu izobraževanju v srednji šoli, nekakšna priprava na odraslo študentsko ali delovno življenje, ki čaka vsakega dijaka po koncu srednje šole.

V preteklosti so se sicer dogajale razne nezgode, kar pa je vse odvisno od discipline dijakov. Mogoče je ravno to razlog, da so srednje šole vse manj naklonjene maturantskim izletom.

Na izletu se dijaki zabavajo in spoznavajo nove pokrajine. Poleg zabave pa se seveda tudi kaj poučnega naučijo, zato je nujno potrebno vključiti tudi oglede lokalnih zanimivosti.

Zabava in poučni ogledi

Na maturantskih izletih se nenehno kaj dogaja. Potovalne agencije, ki organizirajo maturantske izlete, imajo za seboj vrhunsko in številčno ekipo organizatorjev, animatorjev in vodnikov, ki skrbijo, da na maturantskem izletu poteka vse tako, kot mora biti.

Vodniki ne nudijo le „dolgočasnih“ informacij, ampak izbirajo zgodbe, ki so zanimive za odraščajočo mladino. Animatorji morajo biti prav tako iznajdljivi in željni dobrega žuranja.

Kam na maturantski izlet

Maturantski izleti so navadno izjemno dobro organizirani. Najbolj priznane destinacije za maturantske izlete so Bolgarija, Črna gora, Italija, Španija, Turčija in Grčija. Ponudbe vam lahko pripravi vsak organizator potovanj. Obstajajo tudi turistične agencije, ki se ukvarjajo izključno z načrtovanjem maturantskih izletov ter zabav za srednješolce in študente.

Na koncu je najpomembnejša sama organizacija izleta ter dobra družba, kjer se lahko srednješolci zabavajo.

Črna gora je znana po odličnih žurih in nepozabnih pool partyjih. Bolgarija privlači z dolgimi peščenimi plažami in zaenkrat še z dobrimi cenami. V Grčiji se lahko sprostite in si ogledate antične kulture in čudovito modro morje. Toplo turško Sredozemsko morje vabi ljubitelje plavanja. Turčija je gotovo destinacija žura in sprostitve številka ena. Še vedno pa je najbolj obiskana destinacija temperamentna Španija z živahnimi letovišči ob Costa Bravi.

Ponudba vnaprej pripravljenih maturantskih izletov različnih slovenskih turističnih agencij:

–          Italija: Rimini, San Marino, Mirabilandia, Neapelj in Sicilija

–          Grčija, Zakintos, Krf, Lefkas, Kos, Skiatos

–          Španija: Lloret de Mar, Monaco, Barcelona, viteški turnir, flamenko, Aquarium Mare Magnum

–          Bolgarija

–          Črna gora: Budva

–          Turčija, potovanje od Carigrada preko Kapadokije, Pamukal in Olipmpije nazaj do Carigrada

–          Malta

Matej Glažar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.