Maturantski ples – slavnostni zaključek srednješolskih dni

end-of-course dance
Foto: danielschoenen iz iStock

Maturantski ples je eden najbolj pričakovanih in cenjenih dogodkov v našem življenju. Z njim dijaki simbolično vstopijo v svet odraslih in prevzamejo odgovornosti zrelosti.

Z njim se slavnostno zaključijo srednješolska leta. Za dijake je to dogodek, ki se ga spominjajo še dolgo. Je pa lahko precej velik finančni zalogaj za starše.

Na maturanski ples se začnite pripravljati  zadosti zgodaj

Maturantski plesi ponavadi potekajo med januarjem in aprilom, priprave nanj pa že mesece prej. Še posebej se ga veselijo in nanj pripravljajo dekleta. Vendar ga morajo vzeti resno tudi fantje in se priprav lotiti pravočasno. Večina maturantskega plesa je posvečena glasbi, plesu in zabavi.

Organizacijo ponavadi prevzamejo razne agencije

Za izvedbo programa in učenje različnih plesov poskrbijo različne agencije in plesne šole, ki prevzamejo tudi celotno organizacijo maturantskega plesa. Pred rezervacijo se natančno pogovorite o vseh podrobnostih, kaj obsegajo in kaj ne.

Pomembno je, da redno obiskujete plesne vaje, le tako boste sproščeno zaplesali in uživali. Navsezadnje ste del skupine in bo zaradi vašega neznanja ali nerodnosti trpel ugled cele skupine. Na vajah se boste učili različne plesne stile, od standardnih, latinsko ameriških do modernejših plesov. Najbolj znan ples je četvorka, ki seveda ne sme manjkati, ob kateri se dijaki zelo zabavajo. Pogosto razredi pripravijo tudi svoj program s katerim se poslovijo od učiteljev in sošolcev.

Pomembno so priprave

Glede oblačil velja premisliti ali obleko želiš nositi samo za ta poseben večer, potem je mogoče boljša možnost izposoja, ali jo želiš nositi še kdaj. Dekleta si pogosto naročijo obleko preko spleta. Upoštevajte, da lahko to traja kar nekaj časa, zato jo naročite dovolj zgodaj. Lahko vam jo sešije šivilja, tudi tukaj upoštevajte potreben čas za šivanja. Običajno se želita plesalca uskladiti z oblačili oziroma barvo oblačil. Priporočljivo je, da je plesalčeva kravata ali srajca v barvi plesalkine obleke. Čevlji naj bodo udobni. Nikar jih prvič ne obujte na sam večer ampak že prej, da se nanje navadite. Kot rezervo si velja vzeti s sabo na sam ples kakšne rezervne čevlje, ženske morda kakšne balerinke, ki pridejo tekom večera in utrujenih nog še kako prav.

Tudi nega telesa

Poleg obleke je za dekleta zelo pomembna izbira primernega make upa in frizure. Navdih lahko dobite ob gledanju različnih fotografij in videev na internetu, v pogovoru s prijatelji itd. Najbolj pomembno je, da se boste dobro počutili in vam bo vaša izbira všeč. Različne videze lahko poskusite kar sami doma ali pa se napotite k kozmetičarki oziroma vizažistki ter frizerki. Fantje si prav tako lahko za ta večer  privoščijo malce drugačno frizuro kot jo imajo sicer.

Pomembno je, da uskladite obleko, make-up, frizuro in tudi modne dodatke, torbico in čevlje. Če je obleka izrazite barve, naj bodo dodatki bolj nevtralnih barv. Če pa je obleka nežnejše barve, so dodatki lahko bolj izraziti, da lepše poudarijo vašo podobo. En element vaše podobe lahko izstopa, ostali pa ga le dopolnjujejo.

Stroški

Strošek maturantskega plesa, ki postaja čedalje večji, je odvisen tudi od želja in zahtev maturantov ter njihovih staršev. K obleki in dodatkom, ki so nekdaj zadostovali, je treba danes prišteti še stroške za manikuro, kozmetične posege, fotografiranje in drugo. Lahko pa si obleke izposodite, za pomoč pri urejanju pa zaprosite  kakšno spretno prijateljico ali sorodnico.

Nekatere šole, starši ali pa dijaki sami si želijo spektakel, ki je daleč od klasičnega srednješolskega praznovanja, denarnice staršev pa precej olajša. Zato se ga vse več dijakov ne udeležuje več ali pa ga ne morejo deliti niti s svojimi najbližjimi.

V Ameriki dijaki sami na maturantski ples

Kot zanimivost: ameriški najstniki se na ples odpravijo sami, brez spremstva staršev in za njih ni značilno popivanje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.