Med prejemniki Inženirske iskre 2020 tudi Fakulteta za elektrotehniko UL

Včeraj dopoldne je v Predsedniški palači potekala podelitev priznanj Inženirska iskra 2020, ki ga podeljuje iniciativa Inženirji in inženirke bomo! Namen priznanja je osvetlitev izvirnih praks in projektov ter dogodkov, ki so v šolskem letu 2019/2020 pomembno prispevali k razvoju inženirskega poklica ter navduševanju zanj.

Letošnji nagrajenci so bili izbrani, ker so vodili pomembne slovenske projekte, ki so imeli oziroma imajo potencial širokega dosega med mladimi in na tak način mlade navdušujejo za inženirstvo, naravoslovje in tehniko ter za razvoj inovativnih idej.

podelitev nagrad

Letos je bila med prejemniki Inženirske iskre tudi Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, saj so na fakulteti v sodelovanju s partnerji v rekordnem času razvili prototip respiratorja oziroma medicinskega ventilatorja. Inženirsko iskro so si zaslužili, ker so v proces razvoja respiratorjev vključili tudi mlade, ki so bili nad izkušnjo navdušeni. Dekan fakultete Gregor Dolinar je ob tej priložnosti dejal, da je pomembno, da znamo na sodobne inženirske izzive odgovoriti sami, brez pomoči iz tujine. Hkrati pa je poudaril, da so prav taki projekti pomembni za navduševanje mladih za inženirske poklice.

Med prejemniki Inženirske iskre 2020 so še Gimnazija Vič, ki je prejela nagrado za idejo Ministrstvo za nadarjenost, Strokovna tehniška gimnazija ŠC Kranj za prasko senčenja mladih v podjetijh v smislu inženir za en dan. Poleg Fakultete za elektrotehniko UL s partnerji pa so bile nagrajene še tri inženirske ekipe, ki so v rekordnem času razvile slovenske respiratorje. To so Skupina Diham, ki jo sestavljajo Lotrič Meroslovje, EKWB, Tehnološki park Ljubljana, Domel, Zavod 4040 in podjetje BPMC. Pridružila se jim je tudi skupina Janeza Pirca s prijatelji in Hiša eksperimentov.

Prejšnji članekTudi doma vam lahko uspejo neverjetne fotografije
Naslednji članek3 lahki poletni meniji ustvarjeni za uživanje na plaži

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.