Mladi kemiki s tremi odličji na mednarodni kemijski olimpijadi

Na letošnji mednarodni kemijski olimpijadi, ki je bila zaradi pandemije koronavirusa iz Istanbula preseljena na splet, so mladi slovenski kemiki osvojili kar tri bronasta odličja. Letošnja mednarodna kemijska olimpijada je bila 52. po vrsti, na njej pa so Slovenijo zastopali štirje predstavniki iz različnih koncev države.

Tekmovanja so se udeležili Urša Konda iz Srednje šole Črnomelj, Patrik Žnidaršič iz Gimnazije Vič, Adam Modic iz Gimnazije Bežigrad in Blaž Frelih iz Gimnazije Škofja Loka. Bronasta odličja so osvojili Urša, Patrik in Adam. Slovensko ekipo sta vodila dr. Berta Košmrlj in dr. Andrej Godec s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani.

kemiki
foto: Urša Konda

Tekmovanje je letos trajalo kar pet ur, člani ekipe pa so naloge reševali na daljavo in pod strogim nadzorom na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Naloge so bile teoretične in so pokrivale vsa področja kemije. Na olimpijadi je sodelovalo 60 držav in šest držav opazovalk, kar skupaj znaša kar 231 tekmovalcev. Bravo mladim kemikom in čestitke!

Prejšnji članekZnanstveniki odkrili »mlado verzijo Sonca«
Naslednji članekVaše dnevne fotografije so lahko še boljše z uporabo nočnega načina

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.