Vaše dnevne fotografije so lahko še boljše z uporabo nočnega načina

Lani v pomladnem času sem postal več kot zadovoljen uporabnik novega Huawei P30 Pro, ki mi je odlično služil v preteklem letu. Po več skoraj 8 letih na iPhonu sem prestopil na Huawei in čeprav sem bil pred zamenjavo nekoliko zadržan, se je le v nekaj dneh uporabe ves strah razblinil. Po 1 letu uporabe, sem pred dobrim mesecem ponovno nadgradil svojo P30-ko na sveže »spečenega« P40 Pro. Kot fotograf bom v tokratnem pregledu svoje zaključke vlekel predvsem okoli fotoaparata.

Ne bom skrival dejstva, da sem tudi tokrat bil nekoliko skeptičen. Kakšna je sploh razlika med predhodnikom P30 Pro in naslednikom P40 Pro? Je sploh smiselna nadgradnja? Na prvi pogled bi lahko skorajda rekel da ne, a sem skozi uporabo kaj hitro zaznal njegove prednosti in izboljšave.

In katere so bistvene razlike? Huawei P40 Pro se lahko pohvali z osrednjim senzorjem s kar 50 MP, ki je tudi sam po sebi večji in ga plemeniti f/1.8 osrednja leča, v primerjavi z f/1.6 na predhodniku. Senzorju, ki je nameščen za nekoliko ožjo širokokotno lečo so kar podvojili število slikovnih točk, iz 20 MP na 40 MP, in mu dodali boljše zajemanje svetlobe z f/1.8 lečo proti predhodni f/2.2. Število slikovnih točk pa so povečali tudi na zoom leči in sicer iz 8 MP na 12 MP.

Ne bojte se uporabiti profesionalnega načina

Trojica senzorjev s pripadajočimi lečami in dodatnim senzorjem, TOF kamero za 3D zaznavanje globine, plemenitijo dodelana programska oprema in številne funkcije, ki so na P40 Pro vidno izboljšane. V štartu sem veliko pozornosti posvetil funkciji Pro, ki omogoča zajemanje fotografij v RAW formatu in neverjetno velikostjo 50 MP. Funkcija je namenjena predvsem tistim, ki bi fotografije želeli kasneje naložiti na računalnik in jih dodatno obdelat. Kar je zagotovo odlična razširitev, a roko na srce, jo bo koristila le peščica zagretih uporabnikov.

Mobilne telefone po mojem mnenju odlikuje priročnost. Dejstvo je, da imamo pametni telefon s pripadajočim fotoaparatom praktično zmeraj ob sebi. Med tem, ko težke in velike DSLR fotoaparate nosimo s seboj, ko se res namenimo fotografirati. Velikokrat je kamera, vsaj v mojem primeru, dodaten foto pripomoček za hitro objavljanje na Instagram ali Facebook, včasih pa nepogrešljiv foto lovilec trenutkov, ko enostavno svoj glomazni DSLR fotoaparat ostane doma. In prav na podlagi teh dejstev in na tem področju so pri Huaweiu v največji meri nadgradili svojo mobilno foto zgodbo, ki ji trenutno ni para.

Nočni način doda nove razsežnosti

Med funkcijami, ki so me očarale je nočni način, ki je s P40 pro dobil nove razsežnosti. Omenjen način omogoča, da v slabih svetlobnih pogojih, ponoči in v mraku, s posebno programsko tehniko zajemanja več fotografij hkrati, te sestavi fotografijo, kjer pri temnih delih iztisne detajle in zelo harmonično uravna močno osvetljene. Funkcija se odlično izkaže pri večernih fotografijah v mestu, uporabna pa ni le ponoči, temveč jo lahko uporabimo v dnevnih pogojih, ko je dinamika svetlobe zelo kompleksna. Sam sem to naredil v gozdu pri slapovih Šunikovega vodnega gaja.

Če sem bil pri tej funkciji na P30 Pro včasih ne prav zadovoljen, lahko z gotovostjo trdim, da so pri nasledniku to dodelali. Med tem, ko je pri P30 Pro pri nočnem načinu programska oprema včasih neskladno sprocesirala končno fotografijo in pretirano iztiskala detajle iz senc, so to pri P40 Pro to izboljšali. Fotografije so veliko bolj harmonične, mehke in manj zrnate.

Vsekakor gre izpostaviti tudi dodelan sistem zajemanje fotografij z glavno kamero. Posebna programska oprema zajemanje 50  MP senzorja združi v manjšo 12 MP fotografijo. Rezultat je res osupljiv, za kamero na mobilnem telefonu. S pomočjo te tehnologije se vidno poveča dinamični razpon svetlobe, fotografije so dosti bolj kakovostne, ostre, manj zrnate in barvno skladne.

Če potegnem črto, lahko z gotovostjo trdim, je Huaweieva ekipa ponovno ustvarila pravo mobilno foto-zverino.

Vabljeni na slavospev mobilni fotografiji

Lep dokaz, kakšne fotografije je mogoče ustvariti s Huaweievimi telefoni, je tudi razstava »Trenutek«, ki je pretekli teden odprla svoja vrata v Celju. Na razstavi še z drugimi slovenskimi in hrvaškimi fotografi razstavljam svoja dela in velja za velik poklon mobilni fotografiji. Razstava se v prihodnjih tednih seli na Hrvaško, septembra pa se ponovno vrne k nam in zaključi svojo pot v ljubljanskem Cityparku.

Jaka Ivančič

 Kraji in datumi razstave:

  • Celje: 15. 7. – 21. 7
  • Reka: 22. 7. – 28. 7.
  • Zagreb: 29. 7. – 18. 8.
  • Split: 20. 8. – 26. 8.
  • Ljubljana: 28. 8. – 10. 9.

Natečaj za fotografske navdušence

Če si tudi vi lastite Huaweia in se navdušujete za fotografijo, pa vas vabim, da se pridružite velikemu fotografskemu natečaju Next Image, ki ki združuje fotografske navdušence s celega sveta in ponuja odlične nagrade.

Več informacij o natečaju Huawei Next Image in možnostih sodelovanja najdete na uradni strani Huawei skupnosti: https://bit.ly/huawei-next-image-slovenija

Več o natečaju na globalni ravni pa na spletni strani https://bit.ly/huawei-next-image-global.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.