Štipendije: Vse, kar moraš vedeti o rokih za oddajo in pogojih za pridobitev

Financial aid is shown on a business photo using the text
Foto: Andrii Dodonov iz iStock

Državna štipendija

Najbolj pogosta štipendija, ki jo prejemajo dijaki in študentje, je državna oziroma »socialna« štipendija. Ta je namenjena tistim posameznikom, ki živijo v družinah z nizkimi dohodki. Prvo vlogo za uveljavljanje državne štipendije oddaš na bližnjem centru za socialno delo, dijaki jo morajo oddati avgusta, študenti pa septembra. Za podaljšanje štipendije ne rabiš oddajati vloge, razen če želiš pridobiti še dodatek za bivanje ali uspeh, kjer centri potrebujejo še dokazila.

Zoisova štipendija

To podeljuje Javni štipendijski, razvojni, invalidni in preživninski sklad Republike Slovenije. Zoisova štipendija se dodeli tistim, ki dosegajo nadpovprečne študijske uspehe. Izkazati moraš torej ustrezen šolski ali študijski uspeh IN vsaj en izjemni dosežek. V preteklih letih je bilo dovolj zgolj eno ali drugo, zdaj pa že nekaj let velja, da potrebuješ oboje.

Kadrovska štipendija

Za kadrovsko štipendijo moraš prijavo oddati pri delodajalcu, saj gre za štipendijo, ki jo podeljujejo podjetja, ne pa država. Njen namen je pomagati dijakom in študentom do ustreznega polica oziroma izobrazbe ter do njihove prve zaposlitve. Običajno so višje od državnih in Zoisovih, njihova višina pa je odvisna od podjetja. Seznam podjetij, ki ponujajo kadrovske štipendije lahko najdeš na tej spletni strani.

Štipendije za deficitarne poklice

S temi štipendije želi država spodbuditi mlade k vpisu v programe za deficitarne poklice, to so tisti, ki jih pri nas primanjkuje. Letos so spremenili pogoje za vpis, saj na novo lahko štipendijo pridobijo samo dijaki 1. letnikov. Dijak lahko istočasno prejema tako državno kot štipendijo za deficitarne poklice. Seznam deficitarnih poklicev najdeš na spletni strani javnega sklada.

Štipendije Ad futura

Te so namenjene izboljšanju strokovne usposobljenosti, zagotovitvi kadrov za razvoj in inovacije ter prenosu znanja in dobrih praks. Pridobiš jo ob študiju v tujini. Lahko jo pridobiš za mednarodno mobilnost za izobraževanje, študijski obisk in sodelovanje na tekmovanjih iz znanja ali raziskovanja. Za vsako so pogoji različni, prav tako višina, več podrobnosti si lahko pogledaš tukaj.

Štipendije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Namenjene so pripadnikom avtohtone slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah, pa tudi potomcem slovenskih izseljencev. Namen te štipendije je povezovanje mladih slovenskih rojakov v zamejstvu in po svetu z matično domovino. Lahko jo pridobiš za študij na prvi in drugi stopnji. Javni razpis še ni bil objavljen, zato za podrobnosti spremljaj spletno stran javnega sklada, ki to ureja.

Katja Stojić

Urednica revije Študent

Prejšnji članekVaše dnevne fotografije so lahko še boljše z uporabo nočnega načina
Naslednji članekImaš svoj blog? Začni služiti z njim.
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.