petek, 18 septembra, 2020
Doma Študij in kariera Študij Štipendije 2020: vse, kar moraš vedeti o rokih za oddajo in pogojih...

Štipendije 2020: vse, kar moraš vedeti o rokih za oddajo in pogojih za pridobitev

Državna štipendija

Najbolj pogosta štipendija, ki jo prejemajo dijaki in študentje, je državna oziroma »socialna« štipendija. Ta je namenjena tistim posameznikom, ki živijo v družinah z nizkimi dohodki. Prvo vlogo za uveljavljanje državne štipendije oddaš na bližnjem centru za socialno delo, dijaki jo morajo oddati avgusta, študenti pa septembra. Za podaljšanje štipendije ne rabiš oddajati vloge, razen če želiš pridobiti še dodatek za bivanje ali uspeh, kjer centri potrebujejo še dokazila.

Vsakemu študentu bi lahko dali polno štipendijo za fakulteto.

Zoisova štipendija

To podeljuje Javni štipendijski, razvojni, invalidni in preživninski sklad Republike Slovenije. Zoisova štipendija se dodeli tistim, ki dosegajo nadpovprečne študijske uspehe. Izkazati moraš torej ustrezen šolski ali študijski uspeh IN vsaj en izjemni dosežek. V preteklih letih je bilo dovolj zgolj eno ali drugo, zdaj pa že nekaj let velja, da potrebuješ oboje. Rok za oddajo vlog za dijake je 7.9.2020, za študente pa 7.10.2020.

Mačka brani paket bankovcev

Kadrovska štipendija

Za kadrovsko štipendijo moraš prijavo oddati pri delodajalcu, saj gre za štipendijo, ki jo podeljujejo podjetja, ne pa država. Njen namen je pomagati dijakom in študentom do ustreznega polica oziroma izobrazbe ter do njihove prve zaposlitve. Običajno so višje od državnih in Zoisovih, njihova višina pa je odvisna od podjetja. Seznam podjetij, ki ponujajo kadrovske štipendijem lahko najdeš na tej spletni strani.

Risani junak šteje bankovce

Štipendije za deficitarne poklice

S temi štipendije želi država spodbuditi mlade k vpisu v programe za deficitarne poklice, to so tisti, ki jih pri nas primanjkuje. Letos so spremenili pogoje za vpis, saj na novo lahko štipendijo pridobijo samo dijaki 1. letnikov. Dijak lahko istočasno prejema tako državno kot štipendijo za deficitarne poklice. Seznam deficitarnih poklicev najdeš na spletni strani javnega sklada, prijavo moraš oddati do vključno 25. septembra.

Grafika za različne štipendije

Štipendije Ad futura

Te so namenjene izboljšanju strokovne usposobljenosti, zagotovitvi kadrov za razvoj in inovacije ter prenosu znanja in dobrih praks. Pridobiš jo ob študiju v tujini. Lahko jo pridobiš za mednarodno mobilnost za izobraževanje, študijski obisk in sodelovanje na tekmovanjih iz znanja ali raziskovanja. Za vsako so pogoji različni, prav tako višina, več podrobnosti si lahko pogledaš tukaj.

Dojela sem, da bi lahko izkoristila štipendijo za študij v tujini.

Štipendije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Namenjene so pripadnikom avtohtone slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah, pa tudi potomcem slovenskih izseljencev. Namen te štipendije je povezovanje mladih slovenskih rojakov v zamejstvu in po svetu z matično domovino. Lahko jo pridobiš za študij na prvi in drugi stopnji. Javni razpis še ni bil objavljen, zato za podrobnosti spremljaj spletno stran javnega sklada, ki to ureja.

Urednica revije Študent

Bodi prvi in oceni prispevek: 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,157FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,679FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Letos nagrade za študentska dela s področja divjadi in lovstva

Če si letos ali v letu 2019 diplomiral, magistriral ali doktoriral s področja lovstva in divjadi, lahko prejmeš finančno nagrado, ki jo podeljuje Strokovno-znanstveni...

🎧 Ali kot študent potrebujem tiskalnik?

Lahko bi rekli, da so tiskalniki že pozabljena roba - ali pač? Kje je tista meja v količini tiskanja, da se ti že splača...

Huawei omogoča nove priložnosti za razvijalce

Na konferenci za razvijalce HDC.Together 2020, ki je potekala včeraj ob jezeru Shongshan na Kitajskem, je Huawei predstavil glavne prihajajoče posodobitve njihovega ekosistema programske...

Novo odkritje Hubbla namiguje na resen problem z našim razumevanjem temne snovi

Bilo bi skrajno optimistično, če bi rekli, da razumemo temno snov. Toda tudi pri majhnem dojemanju, ki ga imamo, nam morda manjkajo pomembne stvari.Nova...