Imaš svoj blog? Začni služiti z njim.

Delo od doma je želja marsikaterega popotnika, ki bi rad večino leta potoval po svetu in pri tem delal preko računalnika. Kdo ne bi rad služil od pisanja o stvareh, ki so mu všeč? Danes ima vse več ljudi svoj blog. Preko njih se izražajo in komunicirajo. Pa lahko to spremeniš tudi v del svojega zaslužka?

Mit ali resnica?

Dejstvo je, da je mogoče zaslužiti z bloganjem. Ampak ti zaslužki so običajno majhni. Samo najboljšim uspe, da lahko pustijo svojo službo in se preživljajo zgolj s tem. Za ostalih 99 % pa pomeni dodatek k redni plači, za katerega pa je treba vložiti veliko dela.

Pokaži mi denar.

Vsi najboljši blogerji so začeli iz nič. Kar nekaj časa boš moral zastonj pisati, redno objavljati prispevke (najmanj dvakrat na teden) in biti aktiven na družbenih omrežjih. Gre torej za brezplačno vloženo delo. Ko pa že zgradiš svoj blog in imaš nekaj obiska (več kot 200 na dan), lahko to začneš izkoriščati v svojo korist.

Oglaševanje

Najlažja oblika zaslužka je oglaševanje. Pri tem lahko uporabiš Google AdSense, ker moraš za slovenske oglaševalce imeti kar dobro obiskan blog, preden privolijo v sodelovanje. Zaslužki tukaj so bolj skromni, vse je odvisno od tvoje aktivnosti in obiskanosti bloga.

Glasno bloganje.

Affiliate linki

Ah ja, ta slavna beseda, za katero nihče ni prepričan, kaj res pomeni. To v bistvu pomeni, da imaš na svoji strani nek oglas in ko bralec tvojega bloga klikne ta oglas in nato nekaj kupi, ti dobiš del provizije. Ponovno gre za bolj skromne zaslužke, vendar se evri vseeno nabirajo.

Podarjeni izdelki

Če se tvoj blog posveča lepoti in kozmetiki, lahko prejemaš brezplačne promocijske pakete. Če recimo blogaš o knjigah, lahko dobiš recenzijske izvode. Ne gre sicer za denar, vendar če si uspešen, vseeno lahko prideš do zastonj izdelkov. In kdo bi se lahko uprl temu?

Zastonj izdelki?

Blog kot dodatek k redni plači

Zaslužek z bloganjem je torej mogoč, AMPAK ne govorimo o bajnih vsotah. Če si res dober in imaš veliko obiska, lahko dobiš še kake sto, dvesto evrov. Ni veliko, ti pa pomaga plačati kako položnico. Zato se blogu posveti samo, če te to res veseli.

Na spletu lahko najdeš ogromno obljub, ki ti pravijo, da bloganje lahko spremeniš v svojo redno službo. Žal to ne bo držalo. Nekaterim sicer uspe, ampak po letih odrekanja in zastonj dela. Pa še to gre večinoma za angleške bloge. Tudi sam lahko pišeš v angleščini, vendar se moraš zavedati, da je tu konkurenca večja.

Sem tekmovalna pošast.

Blog kot odličen dodatek k življenjepisu

To pa naj te nikar ne ustavi, da ne bi začel s svojim blogom. Če ti je to v užitek, ti prav pride tudi tistih dvesto evrov, ki jih zaslužiš poleg redne plače. Ni slabo biti plačan za delo, ki ga rad opravljaš, pa čeprav si s tem ne boš mogel kupiti stanovanja. Da ne omenjamo, da je to referenca, ki jo lahko zapišeš v svoj življenjepis.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekŠtipendije: Vse, kar moraš vedeti o rokih za oddajo in pogojih za pridobitev
Naslednji članekV Rimu govora o fašističnemu muzeju
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.