Nasveti za izpitno obdobje brez (preveč) stresa

dekle, ki se uči

Izpiti se približujejo in verjetno si že pod stresom, kako se ti bo vse uspelo naučiti do izpita. Verjetno je nekaj tednov pred izpitnim prepozno govoriti, da je treba začeti prej in se učiti sproti, zato smo izbrali drugačno taktiko – kako kljub last-minute učenju ohraniti trezno glavo in mirne živce.

Obvezne pavze

Čeprav se imaš res ogromno za učiti, je pomembno, da si redno vzameš pavzo, ker preprosto ne moreš biti skoncentriran več ur hkrati. Zato si na vsake 30 minut skoncentriranega učenja brez distrakcij vzemi 5 minut pavze za čaj, da pregledaš družbena omrežja in odgovoriš na kakšno sporočilo.

Napiši si načrt

Ok, prepozno si se začel učiti, a nič zato. Pomembno je, da si napišeš načrt učenja in se ga tudi držiš. Načrt naj bo fleksibilen, da se ne boš vznemirjal, če boš pet minut več jedel kosilo, a hkrati naj te obvezuje, da narediš določene stvari. Le tako boš ohranil disciplino in se prebrodil skozi izpitno obdobje z lepimi rezultati.

moški, ki si piše na listek

Telovadi

Čeprav nisi ravno fitnes navdušenec, je pomembno, da med učenjem ostaneš aktiven. Če res nimaš časa, se razgibaj samo za 15 minut, lahko kar v sobi. Za fokus pomagata tudi joga in pilates, če pa imaš malo več časa in si moraš zbistriti glavo, pojdi na kratek sprehod ali teči, lahko pa se za ta čas tudi dobiš s prijateljem in se malo družiš.

fant in dekle v fitnesu

Jej dobro in zdravo ter ne izpuščaj obrokov

Med izpitnim obdobjem običajno jemo še bolj nezdravo kot čez leto, saj je veliko lažje naročiti pico na dom kot pa iti v trgovino in si skuhati dober in hranljiv obrok. A hranljivi ter zdravi obroki niso samo boljši za zdravje, temveč tudi za koncentracijo in energijo. Zato si vzemi tistih ekstra 20 minut in si naredi nekaj hranljivega, namesto da več kot eno uro čakaš na dostavo in nenehno pogleduješ na uro.

Menjaj kraj učenja

Vsak ima svoj prostor, kjer se najlažje uči. A menjanje kraja učenja ti lahko zelo pomaga pri memorizaciji določenih stvari, saj si možgani zapomnijo »to sem se naučil v knjižnici, to pa doma za mizo«. Zato si razgibaj malo učenje in se pojdi učit v knjižnico ali pa v bife.

veliko knjig na kupu, knjižnica

Govori s prijatelji

Pomembno pa je tudi, da govoriš s prijatelji, ki so v podobni situaciji kot ti. Vzemi si tistih nekaj minut na dan, da jim zaupaš svoje frustracije in kaj ti ne gre ter poslušaj njihove probleme. Tako bo tebi lažje, ker se boš nekomu zaupal pa tudi dobil boš dodatno potrditev, da v tem nisi sam.

Maš to! ?

Prejšnji članekOpravljanje hišnih opravil namesto fitnesa?
Naslednji članekAli 3. svetovna vojna že poteka? (1. del)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.