Navodila za študente, ki v Slovenijo prihajajo iz tujine: vse o karanteni

Študijsko leto se bo (kot kaže) začelo tudi pri nas, če pa si med »srečneži«, ki bodo imeli pouk na univerzi, zate veljajo posebna pravila. Še posebej, če se vračaš iz tujine, ker bodisi v tujini živiš ali pa si bil na dopustu.

Prihod v Slovenijo

Če v Slovenijo prihajaš iz držav z zelenega seznama, zate ni obvezna karantena. Če prihajaš iz države z rumenega seznama, lahko v državo vstopiš kot izjema, saj si študent in za študente velja, da lahko v državo vstopijo v primeru, da predložijo negativen test za covid-19, ki ni starejši od 36 ur in mora biti izvršen v državi EU. Če prihajaš iz države z rdečega seznama pa te čaka 14-dnevna karantena.

Kje lahko preživljam karanteno?

Karantene ne smeš preživljati v študentskem domu. Zato pa so ti na voljo druge možnosti. Karanteno lahko preživljaš v M hotelu, sobo pa lahko najdeš tudi na portalih airbnb, m2 in na nepremicnine.net. Prav tako se lahko o prostih sobah pozanimaš na Facebooku v raznih skupinah, kot so Stanovanjce, stanovanjce, Stanovanja, oddaja, najem, nakup, Stanovanjce, kje si? in drugih.

Za kraj preživljanja karantene se boš torej moral znajti sam, a na univerzi ti nudijo dobronameren nasvet. Karanteno preživljaj sam, če se le da, saj če kdo od tvojih cimrov zboli, se ti karantena podaljša za dodatnih 14 dni.

macbook pro turned on displaying facebook page

Kako izgleda karantena?

Karantena ni nič kaj prijetna. A če živiš v državah iz rdečega seznama, ti dosti drugega ne preostane. Pravila karantene pa so naslednja:

  • Ne zapuščaj sobe ali stanovanja. To pomeni, da v času karantene ne smeš uporabljati javnega prevoza, iti v trgovino, iti na sprehod…
  • Ne sprejemaj obiskov. Vem, da komaj čakaš, da končno spet vidiš svoje prijatelje, a raje počakaj, da mine karantena. Z obiski tvegaš, da morda okužiš tudi njih in tako pomagaš pri širjenju virusa.
  • Zamoti se. Telovadi, glej filme, kuhaj, peči, beri. Čas ti bo hitreje minil, če boš imel kaj delati.
  • Komuniciraj s svetom. Pomembno je, da se ne popolnoma odklopiš, še posebej, če živiš sam. Karantena lahko postane zelo osamljen kraj.
  • Spremljaj svoje zdravje. Če opaziš simptome, kot so kašljanje, oteženo dihanje in vročina, kontaktiraj zdravnika.

Kako naj grem med karanteno po nakupih?

Lahko se obrneš na tutorje in prijatelje, ki ti bodo nakup oddali pred vrati. Če pa nimaš te možnosti oziroma nočeš obremenjevati prijateljev, lahko nakup opraviš preko spleta. To možnost nudijo SPAR, Mercator in TUŠ.white toilet paper roll on brown wooden tableHrvaška

Ker se veliko hrvaških študentov z začetkom novega študijskega leta seli v Slovenijo, sta se državi dogovorili, da zanje veljajo izjeme, kar pomeni, da lahko hrvaški študenti v določenih primerih mejo prečkajo brez karantene. Za koga veljajo izjeme in kaj zajemajo, si lahko prebereš na spletni strani ministrstva.

Prejšnji članekNič več čakanja v vrsti: letos lahko bone podaljšaš kar prek spleta!
Naslednji članekBitka na Neretvi: Film hollywodskih zvezd, neomejenega proračuna in Pabla Picassa

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.