Bitka na Neretvi: Film hollywodskih zvezd, neomejenega proračuna in Pabla Picassa

Bitka na Neretvi film
Bitka na Neretvi film Foto: on imdb

Bitka na Neretvi je po mnenju številnih strokovnjakov najboljši jugoslovanski film v zgodovini. V njem je igralo kar nekaj tedanjih hollywoodskih zvezd, kar je omogočil skoraj neomejen proračun, malo znano pa je, da je enega od posterjev za angleško verzijo filma izdelal nihče drug kot Pablo Picasso.

Eden najbolj znanih umetnikov v zgodovini je bil, kot je kasneje povedal režiser Bitke na Neretvi Veljko Bulajić, velik ljubitelj jugoslovanskih filmov. Tako se je, ko so ga vodilni možje produkcije filma vprašali, ali bi lahko pripravil poster za bližajočo se premiero, odpovedal honorarju in »umetnino« poslal brezplačno.

V zameno je želel le karton najboljšega jugoslovanskega vina. Katere steklenice je dobil, žal ni znano, a je bila v »paketu« skoraj zagotovo tudi kakšna slovenska vinska mojstrovina.

Vsote, o katerih lahko današnji filmski ustvarjalci na našem področju le sanjajo

To pa še zdaleč ni edini zanimiv podatek o filmu, ki je leta 1970 kandidiral za oskarja za najboljši tuji film. Po besedah njegovih ustvarjalcev je imel film neomejen proračun, ki ga je odobril sam Josip Broz Tito. Obenem je bil prvi jugoslovanski vojni film, ki ga je neposredno financirala vlada, sredstva pa je prispevalo še 58 različnih državnih podjetij. Za film naj bi se sicer skupno porabilo okoli 12 milijonov tedanjih ameriških dolarjev, kar bi danes, če upoštevamo inflacijo, znašalo slabih 85 milijonov.

Velikanska produkcija Bitke na Neretvi
Velikanska produkcija Bitke na Neretvi Foto: on imdb

Hollywoodska smetana v Bitki na Neretvi

Glavna vloga je pripadla Yulu Brynnerju, ki je leta 1957 dobil oskarja za glavno vlogo v filmu Kralj in jaz (The King and I, op. a.). Pomemben pečat je pustil tudi Rus Sergej Bondarčuk, ki je istega leta, kot je izšla Bitka na Neretvi (1969), s filmom Vojna in mir, v katerem je igral glavno vlogo, dobil oskarja za najboljši tuji film.

Od tujih filmskih zvezdnikov velja omeniti še nemškega igralca Hardyja Krügerja, ki se je v drugi svetovni vojno kot 16-letni deček dejansko boril za svojo propadajočo domovino, v filmu pa igra nemškega poročnika Kranzerja. Poleg tega ne gre mimo večkrat nagrajene legende italijanskega filma Franca Nera in Orsona Wellsa, ki je leta 1941 kot direktor bdel nad produkcijo legendarnega filma Državljan Kane (Citizen Kane, op. a.)

Bitka na Neretvi pa je imela tudi kar občutno slovensko noto, saj so v njej igrali Radko Polič, Miha Baloh, Špela Rozin, Lojze Rozman in Tomaž Šarc.

Junior novinar

Prejšnji članekNavodila za študente, ki v Slovenijo prihajajo iz tujine: vse o karanteni
Naslednji članekOcena filma: Tenet

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.