Nikamor nisem sprejet/a, kaj pa sedaj?!

Side view of sad young female student leaning head on blackboard in classroom
Foto: AndreyPopov iz iStock

Za vsak problem se najde rešitev. Premalo število točk je za marsikoga velikokrat usodno in lahko pomeni konec življenjskih sanj.

Veliko dijakov se vsako leto spopada s to težavo. Če se ti zalomi, imaš še vedno rešitev – izredni vpis ali maturitetni tečaj.

Maturitetni tečaj!

Je program, ki posamezne kandidate skozi 1 šolsko leto pripravlja na maturo. Na tečaj se lahko prijavijo vsi, ki so uspešno zaključili srednjo tehniško, poklicno oz. drugo srednjo strokovno šolo, uspešno končali 3. letnik gimnazije ter prekinili šolanje za najmanj 1 leto. Vpišejo pa se lahko tudi vsi tisti, ki zaradi premalo doseženih točk niso bili sprejeti na želeno fakulteto oz. tisti, ki želijo uspeh na maturi izboljšati in vsi tisti, ki mature niso uspešno opravili.

Kandidati, ki se nameravate prijaviti na tečaj, boste o omejitvi vpisa obveščeni nekje do konca septembra, s 1. oktobrom pa se bodo uradno začela tudi predavanja.

Tisti, ki se želite vpisati na maturitetni tečaj, to lahko storite le na en način, in sicer z ustrezno prijavnico, ki jo dobite na svoji srednji šoli oz. na internetu v pdf formatu. Prijavnico oddajte najkasneje do 12. 9., zraven pa morate predložiti fotokopijo spričevala prvega, drugega in tretjega letnika oz. kopijo spričevala poklicne mature ali zaključnega izpita.

Vsi tisti, ki ste zaključili 3. letnik gimnazijskega programa, morate poslati spričevala za vsa 3 leta in potrdilo, ki dokazuje, da se niste izobraževali vsaj 1 leto po končanem 3. letniku gimnazije. Potrdilo lahko dobite na vaši dosedanji šoli. Vsi tisti, ki imate končano le srednješolsko izobrazbo, pa morate predložiti še dokazilo o opravljenem preizkusu znanja za raven 3. letnika.

Cilj tega enoletnega izobraževanja je v tem, da kandidati, ki iz takšnih in drugačnih razlogov niso mogli pristopiti k maturi oz. jo želijo izboljšati, uspešno izpolnijo svoje cilje, se pravi uspešno pristopijo in zaključijo maturo.

Izredni študij!

Je študij, zasnovan predvsem za starejše že zaposlene kandidate, ki se želijo iz takih in drugačnih razlogov dodatno izobraziti oz. doštudirati. Zadnja leta pa se za tovrstni študij odloča vse več mladih. Velikokrat se za izredni vpis odločijo vrhunski športniki ali glasbeniki, mladi starši, največkrat pa tisti, ki zaradi premalo doseženih točk nikamor niso bili sprejeti in želijo nadaljevati študij na določeni fakulteti.

Ta oblika študija se izvaja navadno ob koncih tedna, obseg vaj, predavanj in seminarjev je precej manjši kot na rednih predavanjih, kar pa ne pomeni, da vam na izpitu ni potrebno vsega vedeti.

Veliko je bilo že rečenega na temo, ali je izredni študij lažji ali težji v primerjavi z rednim. Tako kot povsod ima tudi ta študij dve skrajnosti – na eni strani pozitivno, na drugi negativno. Vsekakor je za nekatere študente veliko lažje obiskovati predavanja le ob koncih tedna po nekaj ur, prisotnost pri vajah in predavanjih ni obvezna in tako lahko sami prilagajajo svoj čas s svojimi potrebami. Še zdaleč pa ne moremo govoriti, da je tovrstni študij lažji, saj to nikakor ne drži. Študentom je odpredavana le 1/3 redne snovi, ostale 2/3 pa morajo z veliko truda in energije preštudirati kar sami. Tudi zapiskov na ta račun nimajo in kot vam večina študentov lahko pove – dobri zapiski na fakulteti so neprecenljivi.

Poleg tega pa je izredni študij plačljiv in zelo drag. Torej, če nimate polnega prašička ali staršev, ki vam želijo pomagati, potem tovrstni študij za vas ne pride v poštev. Cene posameznega letnika se namreč gibljejo med 2.000 in 3.000 euri.

Maturitetni tečaj vam bo pomagal in vas dodobra pripravil na maturo, zato nikar ne zamočite s prijavo. Če pa vas ponovno opravljanje mature ne mika preveč in si želite še letos na fakulteto, potem je vaša zadnja možnost izredni vpis. Izredno se vpišite, pridno študirajte in naslednje leto se redno vpišite v drugi letnik. Pa srečno!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.