Nimaš motivacije?

V zadnjih mesecih semestra je zelo pomembno, da ostaneš motiviran. Tako je lažje izpolniti vse naloge in učenje ni preveč mučno. Kljub temu, da je motivacija izjemnega pomena, pa jo je včasih težko najti. Da iskanje nekoliko olajšamo, ti spodaj ponujamo 15 načinov, s katerimi jo boš lažje našel.

1.      Postani organiziran

Naredi si dnevni načrt dela. Vključi stvari, ki jih želiš narediti do konca dneva. Svoj dnevni red poskušaj zapolniti z majhnimi cilji, ki jih je lahko izpolniti. Ko boš izpolnjeval majhne cilje, se boš počutil bolj produktivnega.

2.      Odpočij si

Pomembno je, da se ponoči naspiš. Če se slučajno čez noč ne moreš dovolj spati, ali se sredi dneva počutiš zaspano, si privošči »power nap«. Raziskave so pokazale, da je 20 minut idealna dolžina dremeža. Če bo počitek daljši, se boš po njem počutil še bolj utrujeno, če bo krajši, se ne boš odpočil.

3.      Postavi si cilje

Ko si postaviš cilj, sprejmeš odločitev, da boš naredil nekaj, kar ti bo pomagalo doseči želeno. Cilji te usmerijo v pravo smer in ti nudijo fokus delovanja. So odličen način za motiviranje.

4.      Nagrajuj se

Ko izpolniš zastavljeni cilj, si privošči nekaj, česar si želiš. Nagrada je lahko sladoled, čokolada, piškot, ali kaj drugega. Pomembno je le, da se za opravljeno delo nagradiš.

5.      Telovadi

Hitra vadba, dolga od 15 do 30 minut, lahko izboljša krvni obtok in pomaga pri sprostitvi ter koncentraciji. Po vadbi bo tvoje počutje boljše.

6.      Poslušaj glasbo

Vzemi si odmor in poslušaj glasbo, ki te napolni s pozitivno energijo. Po nekaj priljubljenih pesmih se boš počutil boljše. Vsak bi moral imeti seznam pesmi za odmore med učenjem.

7.      Poskusi nekaj novega

Nekaterim ljudem vsakodnevno učenje na istem mestu pomaga preiti v študijsko razpoloženje, a lahko postane dolgočasno. Poskusi najti nov kraj za učenje, pa naj bo to knjižnica, kavarna, ali nekje v naravi. Mogoče ti bo novo mesto za učenje celo bolj všeč kot staro.

8.      Postavi si časovne omejitve

Časovni pritisk ti lahko pomaga delati boljše, poleg tega pa ti omejitev pomaga boljše organizirati svoj čas. Ne pozabi se nagraditi, ko točno izpolniš zastavljeno nalogo.

9.      Ostani pozitiven

Ko ti nekaj ne gre po načrtih, ne pusti, da te to razjezi ali vznemiri. Lažje ostaneš motiviran, če si dobre volje. Dokazano je, da delaš boljše in bolj produktivno, ko si srečen.

10. Pozitiven pritisk vrstnikov

Pozitiven pritisk vrstnikov pomaga študentom pri izpolnjevanju študijskih obveznosti. Druženje z motiviranimi in pozitivnimi ljudmi lahko vzpodbudi ter motivira tudi tebe.

11. Sledi svojemu napredku

Ko se trudiš izpolniti določen cilj, je lahko zelo motivacijsko, če vidiš dokaze o napredku. Ustvari vizualno reprezentacijo svojega napredka, da boš lahko videl, kako se približuješ cilju.

12. Poišči inspiracijo

Vsak posameznik inspiracijo išče na svoj način. Nekateri jo najdejo pri uspešnih ljudeh, drugi v ganljivih zgodbah, nekateri v svojem življenju, skratka vsak ima svoj način. Pomembno je le, da najdeš svojo inspiracijo, saj boš tako veliko bolj motiviran.

13. Razmišljaj o koristih in ne o težavah.

Ljudje zelo pogosto razmišljamo, kako težko bo nekaj narediti. Že samo misel na težko nalogo te utrudi. Namesto, da razmišljaš o težavnosti, se posveti rezultatom, ki jih boš dobil z izpolnitvijo naloge. Osredotoči se na dobro počutje ob opravljenem delu, saj boš tako bolj motiviran.

14. Negativne misli nadomesti s pozitivnimi

Pomembno je, da začneš nadzirati svoje misli. Ko začenjaš razmišljati preveč negativno, se moraš ustaviti. Negativne misli nižajo nivo motivacije, zato je zelo pomembno, da se naučiš razmišljati pozitivno. »To je preveč težko« zamenjaj z »zmogel bom«.

15. Dolgočasno spremeni v zanimivo

Vsak se je že srečal s predmetom, ki je bil tako dolgočasen, da je bilo učenje neznosno. Ko se srečaš s tovrstnim problemom, se vprašaj: Je ta predmet res tako dolgočasen, ali se mi samo tako zdi? Velikokrat prehitro sodimo, zato lahko načeloma zanimiv predmet ovrednotimo negativno in razvijemo odpor do le-tega. Odpri um in vsaki snovi ponudi priložnost, da postane zanimiva.

 

Prejšnji članekVse posebnosti letošnje Škisove tržnice
Naslednji članekZemlja je naš dom

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.