Zemlja je naš dom

World Earth Day Concept. Green Energy, Renewable and Sustainable Resources. Environmental and Ecology Care. Hand Embracing Green Leaf and Handmade Globe
Foto: BlackSalmon iz iStock

Zemlja je naš dom in z našim načinom življenja že dolgo negativno vplivamo na okolje. Ljudje smo v hitrem tempu življenja in se ne zavedamo, da s svojimi nepremišljenimi dejanji, četudi so majhna in se nam zdijo nepomembna, dejansko škodujemo okolju. S tem namenom je 22. april že od leta 1970 razglašen za Svetovni dan Zemlje. Na ta dan smo ljudje opomnjeni, da stvari, ki nam jih naš planet nudi, niso samoumevne.

S preprostimi spremembami v svojem načinu življenja lahko vsak prispeva k varovanju okolja in planeta;

Recikliranje

Recikliramo lahko skoraj vse. Najbolj osnovna pravila recikliranja so v Sloveniji veljavna že kar nekaj let, barvni smetnjaki na ekoloških otokih v mestih in vaseh so najbolj preprost način, s katerim lahko pripomoreš k varovanju okolja. Po podatkih Eurostata je Slovenija precej visoko, recikliramo namreč več kot 50% vseh odpadkov.

Poleg odpadkov pa lahko recikliraš tudi oblačila, ki jih lahko odneseš v smetanjake Humana. Ta oblačila so namenjena za predelavo. Namesto kupovanja novih oblačil pa lahko svoja, ki jih ne nosiš več, zamenjaš na bolšjaku ali raznih izmenjevalnicah.

Velik pomen recikliranja pohištva je prepoznala tudi IKEA; pri nakupu pohištva strankam namreč nudi možnost odvoza starega pohištva, ki ga reciklira ali podari različnim dobrodelnim ustanovam.

V Sloveniji so velik problem tudi divja odlagališča odpadkov. Če ga opaziš v tvoji bližini, ga nikar ne ignoriraj in raje opozori občinsko inšpekcijo. V ta namen so po Sloveniji organizirane razne čistilne akcije, ki se je velja udeležiti. V enem dopoldnevu se lahko dobro razgibaš in narediš res veliko za lokalno okolje.

Voda

Pitna voda je Slovencem samoumevna, za več kot milijardo ljudi pa je pitna voda iz pipe nedosegljiva dobrina. Precej zaskrbljujoč podatek je, da količina pitne vode predstavlja le še 1 % vode na planetu.

Namesto kupovanja ustekleničene vode, raje investiraj nekaj eurov v steklenico za vodo, ki jo lahko imaš vedno pri sebi in vanjo natoči vodo iz pipe. Je cenejša, bolj zdrava in bolj ekološka izbira. Poleg tega lahko z vodo varčuješ tudi na naslednje preproste načine:

  • prhaj se največ 10 minut
  • med umivanjem zob zapri pipo
  • z vodo, v kateri si oprala solato, lahko zaliješ rože
  • perilo peri pri čim nižjih temperaturah, s čimer lahko prihraniš kar 80 % energije
  • premisli, ali je posodo pred zlaganjem v pomivalni stroj res potrebno še dodatno sprati
  • namesto, da pustiš vodo teči, dokler ni hladna, v hladilniku ohladi vrč vode

K manjši obremenitvi okolja pa lahko prispevaš tudi tako, da namesto avta izbereš drug način prevoza, kupuješ izdelke v stekleni embalaži, uporabljaš varčne sijalke, ki so energetsko učinkovitejše, kupuješ lokalno pridelano hrano ali doma urediš vrt s kompostom, pri prestavljanju in nameščanju pohištva pa izkoristiš dnevno svetlobo in tako zmanjšaš porabo električne energije.

Napačno je prepričanje, da posameznik ne more storiti ničesar. Tvoj trud bo zagotovo opazil tudi kak prijatelj ali sorodnik in upajmo, da bo tako tudi začel ravnati.

Novinar

Prejšnji članekNimaš motivacije?
Naslednji članekRazpis za magistrske študijske programe 2019/20

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.