Novi in najbolj zaželeni študijski programi v letu 2020/2021

interior of a traditional primary school, wooden floor and elements, vintage and classic atmosphere. school and education concept. nobody around. 3d render.
Foto: tiero iz iStock

Danes novo študijsko leto v Sloveniji začenja okoli 60 tisoč študentov, od tega je okoli 13 tisoč brucev, ki se vpisujejo prvič. Zaradi izrednih razmer bo študij letos potekal malo drugače, vendar univerze zagotavljajo, da študenti prvih letnikov ne bodo prikrajšani prvih srečanj.

Za novo študijsko leto je razpisanih 46 tisoč vpisnih mest za vpis v 1. letnik, pojavili so se pa tudi novi študijski programi na različnih univerzah.

Kaj je novega?

Nove programe je razpisala Univerza na Primorskem, ki letos prvič razpisuje nov univerzitetni študijski program Socialna pedagogika (UP PEF) ter tri nove doktorske študijske programe tretje stopnje: Preventiva za zdravje (UP FVZ), Računalništvo in informatika (UP FAMNIT) in Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja (UP FAMNIT).

Nov program pa je sprejela tudi Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu, ki prvič razpisuje magistrski študijski program druge stopnje Računalništvo in spletne tehnologije.

Najbolj zaželeni programi

Med študenti so v letošnjem letu najbolj popularni naslednji programi: dizajn, šport, psihologija, zdravstvo, socialna varnost, veterina, predšolska vzgoja, izobraževalne znanosti ter informacijske in komunikacijske tehnologije. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa je zabeležilo manj interesa za področja poslovnih in upravnih ved, tehnike, proizvodne tehnologije, gradbeništva, kmetijstva ter gozdarstva in ribištva.

Bruci, želimo vam uspešno študijsko leto! Prihajajoče leto je polno izzivov, ampak zato si ga boste zagotovo zapomnili za vedno. Študent naj bo!

VIRGOV.SI
Prejšnji članekČe se odločite za pametno uro Huawei Watch GT 2 Pro v dar še brezžične slušalke
Naslednji članekKultna igrica se s koncem 2020 poslavlja s Facebooka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.