Objavljen je razpis za nagrado dr. Uroša Seljaka za leto 2023

Objavljen je razpis za nagrado dr. Uroša Seljaka
Objavljen je razpis za nagrado dr. Uroša Seljaka Foto: on uni-lj

Objavljen je razpis za podelitev nagrade dr. Uroša Seljaka za leto 2023. Z nagrado se želi spodbujati in podpreti znanstvene objave študentk, študentov na študijskih programih prve in druge stopnje v Republiki Sloveniji ter spodbujanju mentoriranja študentk, študentov.

Nagrada v višini 10 tisoč ameriških dolarjev

Razpis za podelitev nagrade vsako študijsko leto razpišeta UL in Inštitut ASEF. Nagrado podelijo skupaj rektor UL, donator, Inštitut ASEF in predsednik Republike Slovenije.

Kandidata za nagrado lahko predlagajo zgolj posamezniki, ki imajo naziv visokošolskega učitelja ali znanstvenega delavca. Predlagani kandidat mora izpolnjevati naslednje pogoje:

  • v času raziskovalnega dela, ki je vodilo do znanstvene objave, mora biti vpisani na prvo ali drugo stopnjo študija na eni od Univerz v Republiki Sloveniji,
  • znanstveno delo kandidata mora biti javno objavljeno ali sprejeto v objavo,
  • kandidat ne sme biti prejemnik nagrade dr. Uroša Seljaka na podlagi predhodnih razpisov.

Rok za prijavo na razpis je 15 . 4. 2023, do 23.59 ure.

Kako je nastala nagrada dr. Uroša Seljaka?

Leta 2021 je dr. Uroš Seljak prejel Gruberjevo nagrado v višini 500 tisoč ameriških dolarjev. Gre za eno najprestižnejših svetovnih znanstvenih nagrad s področjo kozmologije, podeljuje pa jo Gruberjeva fundacija Univerze Yale. Dr. Seljak je profesor na Oddelku za fiziko na Univerzi Kalifornije, Berkeley, alumen Univerze v Ljubljani (UL) in mentor na Ameriško-slovenski izobraževalni fundaciji (ASEF). Nagrado je prejel skupaj z dvema nagrajencema za bistven prispevek k metodam, ki so ključne za raziskovanje in razumevanje nastanka vesolja.

S svojim delom nagrade je ustanovil dobrodelni sklad, s katerim se v obliki nagrade dr. Uroša Seljaka v enkratnem znesku 10.000 USD vsako leto podpre najboljše znanstvene objave slovenskih študentov.

Urednik portala Student.si

VIRUniverza v Ljubljani
Prejšnji članekKrvodajalske akcije v aprilu 2023
Naslednji članekRobot SPOT v Sloveniji! Svetovno znan robot Boston Dynamics prvič v Sloveniji
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.