Potrudi se in izberi pravi študijski program

Sneaker shoes and arrows pointing in different directions on asphalt ground, choice concept
Foto: Delpixart iz iStock

Izbira študijskega programa je pomembna in zahtevna naloga, od katere je odvisna bodoča poklicna pot in kariera.

Potrebno je dobro poznati samega sebe in se vsestransko vnaprej informirati ter se šele potem odločiti.

Najprej dobro spoznajte sami sebe

Da bi samega sebe čim bolj spoznali, si naredite seznam svojih osebnostnih lastnosti, vrednot in interesov, pri čemer je trebs biti dovolj samokritičen. Svoje osebnostne lastnosti najlažje uvidimo preko izkušenj in vedenja v različnih situacijah ter informacij, ki nam jih o nas posredujejo drugi. Pomagamo si lahko tudi z raznimi psihološkimi testi. Kaj nam je v življenju in v poklicni karieri najbolj pomembno, spoznamo z lestvico vrednot, kot npr. zdravje, materialne dobrine, ljubezen, družina, varnost, športne aktivnosti, prijateljstvo, umetnost, adrenalinska doživetja, zvestoba, iskrenost, ugled v družbi, vera, dobrota, pripravljenost pomagati drugim, zabava, znanje. Podobno lestvico vrednot si sestavimo tudi za izbrani poklic ter preverimo, ali se ujemata in v kolikšni meri.

Preskusite se v različnih dejavnostih, hobijih, športnih aktivnostih in nalogah. Najboljše in najlepše je, če pri svojem delu opravljamo naloge, ki nas veselijo in zanimajo tudi v vsakdanjem življenju.

Dobro se pozanimajte o študijskem programu

Dobro se informirajte o vsebinah, zahtevah in značilnostih študijskih programov in povežite svoje interese s študijskimi programi. Pomagajo lahko zborniki programov, ki so objavljeni na spletnih straneh fakultet. Tam boste našli podrobne opise predmetov  z vsebinami ter številom kreditnih točk, kompetence, ki jih boste pridobili ob  uspešno zaključenem študiju, pogoje za dokončanje študija, način ocenjevanja, vpisne pogoje in druge koristne informacije.

Posvetujete se lahko tudi s kariernim svetovalcem fakultete, učitelji in svetovalnimi delavci na srednji šoli, pri prijateljih, znancih, študentih, diplomantih študijske smeri, na spletnih forumih, predstavitvah na radiu ali televiziji itd.

Udeležite se predstavitev študijskih programov na informativnih dnevih. Poleg koristnih informacij boste ujeli tudi vsakdanji utrip življenja na fakulteti.

Pomembne so tudi možnosti zaposlitve

Čeprav je pomembno, da se odločite za študij tistega, kar vas zanima, je vseeno treba upoštevati zaposljivost diplomantov po dokončanju študija. Strokovnjaki pravijo, da je med željami in zaposljivostjo treba najti neko pravo ravnovesje: če nas neko področje ne zanima, boste morali v študij vložiti veliko več dela kot tisti, ki uživa v tej tematiki.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.