Prednosti izrednega študija

Štipendije Utrechtske mreže
Štipendije Utrechtske mreže Foto: Ta Nu iz iStock

Študij v svoji osnovi poteka na dva načina, redno in izredno. Najpogostejša izbira je redni študij, ki je v veliki večini primerov zastonj oziroma ne vsebuje letne šolnine. Drugače je z izrednim študijem, ki mu pogosto pravimo tudi plačljivi študij. Kljub temu se zanj vsako študijsko leto odloči več tisoč študentov, ki jim plačljivi študij prinaša veliko mero prednosti. Katere prednosti prinaša plačljivi študij?

Kdo izbere izredni študij?

Da bi lahko govorili o prednostih plačljivega študija, moramo najprej ugotoviti, kdo se zanj odloča. Najpogostejši člani izrednega študija so redno zaposleni, ki lahko izberejo zgolj izredni študij. Mednje prištevamo tudi samostojne podjetnike. Zelo pogosto pa izredni študij izberejo tisti, ki so že »porabili« svoje možnosti za redni vpis na želeno študijsko smer.

Prilagodljivost izrednega študija

Glavni namen izrednega študija je prilagojenost študijskega procesa zaposlenim osebam in osebam z otroci. Predavanja so v veliki meri ločena od klasičnih predavanj rednega študija in tako veliko bolj zgoščena. Spomnimo se le, kako so na katerih univerzah predavanja razpotegnjena skozi celoten dan in celoten teden. Tega si omenjeni osebi nikakor ne bi mogli privoščiti. Prav zato je tu izredni študij, ki ima svoja predavanja zgoščena in pogosto usmerjena v le en predmet naenkrat.

Razlikovati je potrebno tudi med samimi fakultetami, ki ponujajo različne izredne študije. Nekatere bodo imele predavanja med vikendi, spet druga imajo vnaprej posneta, pri tretjih pa je dovolj le literatura. Udeleženost na predavanjih ni obvezna, saj razumejo, da včasih vmes poseže višja sila in se predavanj ni moč udeležiti.

Prilagodljivost je velika prednost plačljivega študija.

  • Manj predavanj, ki so obenem tudi skoncentrirana
  • Izostanek s predavanj te ne stane celotnega predmeta
Education savings concept. Coins in a glass jar for education money savings with a graduate doll. Personal financial planning for the future.
Foto: tsingha25 iz iStock

Izredni študij in status študenta

Če je oseba redno zaposlena ali pa samostojni podjetnik, potem statusa študenta ne more imeti. Kdor pa je v študijskem procesu izrabil možnosti rednega študija zaradi kakršnih koli dejavnikov in želi s študijem še vedno nadaljevati, se lahko odloči za plačljivi študij. Status študenta ima tudi izredni študent, če ni redno zaposlen. To pomeni subvencionirane vozovnice, prehrano in druge ugodnosti, ki pripadajo rednemu študentu, kot je zavarovanje.

Nabiranje delovnih izkušenj med izrednim študijem

Prednost izrednega študija je več časa za delo in istočasno delovno razmerje. Poleg študija si lahko redno zaposlen in tako prejemaš mesečno plačo in vse ostale ugodnosti (prispevki, zavarovanje, plačan dopust in tako dalje). S prisluženim denarjem si lahko plačuješ izredni študij in nabiraš ogromno količino delovnih izkušenj – po možnosti v smeri študija. Prav tako bodo delodajalci raje vzeli perspektivnega delavca, ki ima v svojem načrtu tudi opravljen študij.

Izredni študij pomeni, da te bolje poznajo

Slednja prednost plačljivega študija ni ravno pravilo, zna pa se zgoditi, da je temu res tako. Tu omenjamo predvsem velike fakultete, kjer ima redna smer več kot 100 študentov in kjer se je težko prebiti v ospredje. Obenem si tudi profesorji težje zapomnijo tolikšno število ljudi. Ker pa si izredni študent, ki jih je mnogo manj kot rednih, si v rednem stiku s profesorji in zaposlenimi. Organizacija predavanj, vprašanja in druge reči bodo pomenile, da te bo profesor hitreje spoznal. To je lahko le prednost, ki jo omogoča izredni študij.

Včasih je tudi tako, da bodo profesorji in osebje bolj ustrežljivi in prijazni, saj vedo, da izredni študij opravlja oseba, ki mora opravljati tudi marsikaj drugega. Tu gre sicer za tematiko, ki zahteva veliko daljšo razpravo in tako ni namenjena žalitvam sodelujočih v študijskem procesu.

close up man hand opening empty wallet over calculator , debt expense bills monthly and credit card at the table in home office , managing payroll,money risk financial concept
Foto: Chainarong Prasertthai iz iStock

Je izredni študij res predrag?

Tako imenovana slabost izrednega študija je ta, da ga je potrebno plačati. Še vedno pa je slednje plačilo lahko pravzaprav enako strošku rednega študija. Če vzamemo kot primer študenta iz soialno ogrožene družine, ki se je moral zaradi študija preseliti v kraj na drugem koncu Slovenije, lahko hitro opazimo mizerno razliko med izrednim in rednim študijem. Ker si bo moral sam plačevati sobo/stanovanje, hrano in prevoz, bo moral najverjetneje opravljati študentsko delo. Zna se zgoditi, da bo moral s prisluženim denarjem pomagati tudi svoji družini, kjer lahko zaradi večje količine dela pridemo tudi do izostanka od študijskega procesa. Domino efekt lahko poskrbi za izgorelost ali neuspeh, ki se ga je moč izogniti z izrednim študijem.

Določeni izredni študiji stanejo od 2 tisoč evrov navzgor. Izbrati je mogoče tudi obročno plačevanje, kjer lahko ob pogovoru z univerzo dosežemo tudi dvanajst obrokov. V primeru dveh tisočakov, je to 166 evrov in 250 evrov na mesec v primeru šolnine za tri tisoč evrov. Ker pa je izredni študij odlično prilagojen in tako omogoča bistveno več časa za opravljanje del ali skrbi za družino, se lahko stroški nekoliko pokrijejo. V obdobju visokih stroškov najemnin in sob, je lahko izredni študij tudi cenejši.

Vsekakor pa mora vsak posameznik sam ugotoviti, ali mu plačljivi študij ustreza.

Možnost cenejšega izrednega študija

Veliko fakultet omogoča tudi zmanjšanje šolnine zaradi določenih dejavnikov. Izredni študenti iz socialno ogroženih družin ali tisti z določenimi življenjskimi trenutki, ki lahko vplivajo na marsikaj, lahko zaprosijo za znižanje šolnine izrednega študija. Nikakor ni nujno, da se bo prošnji odobrilo, vredno pa je poskusiti. Nikakor pa ne smeš pri tem lagati! Bodi iskren in to te lahko pripelje tudi v življenju veliko dlje, vsaj do mirne vesti.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekRok za prijavo del v tekmovanje za Mlade bobnarje podaljšan do 28. avgusta
Naslednji članekTvoja kariera se prične z izbiro študija

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.