Prešernove nagrade za študente Univerze v Ljubljani

Letos mineva že 70 let od prve podelitve Prešernovih nagrad študentom Univerze v Ljubljani. Od leta 2001 je slavnostna podelitev Prešernovih nagrad študentom že tradicionalna v vsakoletnem Tednu univerze.

»Letos praznujemo dvojni jubilej; sto let Univerze v Ljubljani in sedemdeset let podeljevanja Prešernovih nagrad,« je povedal rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič. Prešernove nagrade nagradijo dela študentov, ki odražajo samostojnost, izvirnost in znanstveno odličnost.

Ob tej priložnosti je študente nagovoril tudi dr. Tadej Čepeljnik, vodja kontrole kakovosti v Leku: »Pred več kot 17 leti sem bil tudi sam na vašem mestu, vpisan sem bil na podiplomski študij naše univerze. Pred sabo sem imel cilj, pot sem poznal. Čez dobre štiri leta pa sem občutil praznino, manjkal mi je kompas. Kaj se mi je zgodilo? Kako in kam naprej? Nisem imel vizije! Vizija, strategija, cilji in vrednote so ključ do vsakega uspeha. Zaskrbljen sem, kam smo prišli. Ne zdi se mi prav, da smo svojo blaginjo zgradili na račun izčrpavanja planeta in tistih, ki so bili manj srečni in so se rodili v razvijajočih se predelih sveta. Ne želim razglabljati o prevladujočem ekonomskem sistemu kapitalizma, nepravičnosti … Ni treba, da vsi postanemo Greta, tudi nimamo vsi tega v sebi. Lahko pa prav vsak izmed nas prispeva po svojih močeh, da v doglednem časovnem okviru preidemo nazaj na vzdržnejše in končno na trajnostno sobivanje vseh na naši Zemlji. Da bomo zanamcem predali vsaj tako okolje, če že ne boljše, kot smo ga podedovali od prednikov.«

Študenti prejemniki letošnjih Prešernovih nagrad so:

 • Jaka Mihelač, Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani za delo Izjemni dosežki na mednarodnih glasbenih tekmovanjih in koncertnih odrih.
 • Janja Šušnjar, Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani za delo Projektna študija novih oblik prebivanja v Kraju Topolò / Topolove.
 • Andrej Lavrič, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani za delo Uporaba frekvenčnega diskriminatorja z optično kasnilno linijo za merjenje faznega šuma
 • Mija Bon, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani za delo Geolingvistična interpretacija primerjalnih frazemov v slovenskih narečjih na interaktivni jezikovni karti: Primerjalni frazemi s pomenom človeške lastnosti.
 • Maja Sevšek, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani za delo Razvojni potenciali funkcionalno degradiranih območij Osrednjeslovenske statistične regije.
 • Anže Meden, Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani za delo Načrtovanje in sinteza zaviralcev butirilholinesteraze s triptofanskim skeletom.
 • Ajda Kafol Stojanović, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani za delo Ocena kapacitete vodovodnega sistema kot strokovna podlaga v procesu prostorskega načrtovanja.
 • Uroš Zavrtanik, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani za delo Strukturne in termodinamske osnove interakcij globularnih in intrinzično neurejenih proteinov.
 • Špela Krušič, Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani za delo Helijev ultravijolični laser.
 • Pavlin Gregor Poličar, Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani za delo Dodajanje primerov v referenčno vložitev t-SNE odstrani razlike med različnimi podatkovnimi viri / Embedding to Reference t-SNE Space Addresses Batch Effects in Single-Cell Classification.
 • Jana Sajovic, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani za delo Vpliv polimorfizmov rs10738760 in rs6921438 žilnega endotelijskega rastnega dejavnika na izražanje proliferativne diabetične retinopatije pri kavkazijski rasi s sladkorno boleznijo tipa 2.
 • Jan Dominik Bogataj, Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani za delo Transformativna vizija metamorfoze v zgodnjekrščanski literaturi.
Prejšnji članekKaj kupiti bližnjim za božične praznike?
Naslednji članekKateri so najbolj težko pričakovani glasbeni albumi te zime?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.