Priznanje za fakulteto Univerze na Primorskem!

Fakulteta za vede o zdravju
Fakulteta za vede o zdravju Foto: on fvz

Fakulteta za vede o zdravju Univerze na Primorskem je pridobila priznanje za razvit pristop k spodbujanju dvojne kariere in zagotavljanju Športnikom prijaznega izobraževanja. To je prvi korak do dokončnega potrdila, da je FZV športnikom prijazna izobraževalna ustanova.

Fakulteta za vede o zdravju je športnikom prijazna ustanova

Vrhunski športniki morajo velik del svojega časa posvetiti vadbi, če želijo dosegati dobre rezultate na mednarodnem nivoju. Dolgi in naporni treningi ter priprave in tudi sama tekmovanja tako omejujejo druga področja življenja vrhunskih športnikov, sploh izobraževanje. Vedno obstaja bojazen, da bi športniki po končani športni karieri pristali v nezavidljivem socialnem položaju – brez izobrazbe in delovnih izkušenj.

Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez (OKS-ZŠZ) zato s podporo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, na nacionalni ravni vodi različne aktivnosti, projekte in programe za podporo športnikom in njihove dvojne kariere. S tem uresničuje strategijo OKS-ZŠZ skladno s smernicami Evropske unije za področje dvojne kariere športnikov in usmeritvami Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK).

Pridobitev naziva »športnikom prijazno izobraževanje«

OKS-ZŠZ izobraževalnim ustanovam podeljuje potrdila o tem, da je dotična institucija »športnikom prijazna« in omogoča uspešno gradnjo dvojne kariere. Pridobitev certifikata »športnikom prijazno izobraževanje« poteka v treh korakih.

Izobraževalni zavod izpolni vlogo in pripravi načrt za spodbujanje podpore dvojni karieri, ki ga oceni komisija. Ko je vloga odobrena, ustanova dobi priznanje za razvit pristop k spodbujanju dvojne kariere in zagotavljanju Športnikom prijaznega izobraževanja. Na tej točki je zdaj Fakulteta za vede o zdravju.

Po enem letu komisija OKS-ZŠZ obišče izobraževalni zavod in oceni, ali so bili zastavljeni cilji doseženi. Pozitivna ocena pomeni pridobitev osnovnega certifikata Vzpostavljen sistem podpore dvojne kariere.

V roku dveh let od prejetja osnovnega certifikata, komisija ponovno obišče ustanovo in, če je vse lepo in prav, podeli certifikat Športnikom prijazno izobraževanje. Ta naziv ima zaenkrat 11 fakultet Univerze v Ljubljani, 13 fakultet Univerze v Mariboru, Višja strokovna šola Academia Maribor in 18 srednjih šol.

Prejšnji članekRazpis za štipendije študentov pedagoških programov v letu 2024/2025
Naslednji članekSanjate o preteku maratona? To je pot do cilja!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.