Razpis za Knafljevo štipendijo je tukaj!

Graduation hat on coins money in the glass bottle on natural green background, Saving money for education concept
Foto: MonthiraYodtiwong iz iStock

Razpisana je štipendija Knafljeve ustanove ali po domače Knafljeva štipendija. Preden izveš vse o tem, komu je namenjena in kdo se lahko prijavi, boš izvedel kaj novega o Knafljevi štipendiji in človeku, po katerem je poimenovana.

Kaj je Knafljeva štipendija?

Znana tudi kot štipendija Knafljeve ustanove je namenjena spodbujanju podiplomskega študija diplomantov Univerze v Ljubljani, ki se vpišejo na magistrski ali doktorski študij na visokošolskih ustanovah na Dunaju. Dodeli se za eno študijsko leto, in sicer v obliki plačila stanarine za bivanje v Knafljevem domu ali domu Korotan na Dunaju.

Kdo je bil Luka Knafelj?

Ker je štipendija poimenovana po njemu, se nam zdi edino prav, da izveš tudi kaj o njem. Kdo je bil torej Luka Knafelj?

Slovenski duhovnik, je sredi 17. stoletja služboval na Dunaju. Leta 1658 je postal župnik bogate cesarske župnije v Gross Russbachu na Spodnjem Avstrijskem. Župnija in njej pripadajoča posest sta bili glavni vir njegovih dohodkov, ki so bili tolikšni, da je z njimi lahko kupil hišo na Dunaju, kjer je tudi stanoval. Pred smrtjo je v oporoki skoraj celotno premoženje zapustil ustanovi za štipendiranje študentov s Kranjske. Zelo verjetno je, da ga je za to navdušil izvršilec njegove oporoke, sicer tudi njegov prijatelj in kasnejši rektor dunajske univerze Jurij (Georg) Wohinz. Sprva je Knafljevo ustanovo (tj. hišo, v kateri je bival Luka Knafelj) upravljala dunajska univerza, leta 1961 pa je prešla v upravo Univerze v Ljubljani, ki zanjo skrbi še danes.

Knafljeva štipendija 2023/2024

Štipendija je namenjena spodbujanju podiplomskega študija diplomantov Univerze v Ljubljani, ki se vpišejo na magistrski ali doktorski študij na visokošolskih ustanovah na Dunaju.

S tem razpisom se razpisujeta največ dve štipendiji za študijsko leto 2023/2024 v obliki plačila stanarine za bivanje v Knafljevem domu (za 12 mesecev) ali domu Korotan na Dunaju (za devet mesecev).

Mesečna vrednost posamezne štipendije znaša 380 € na mesec. V primeru, da bo Upravni odbor (Kuratorij) podelil le eno štipendijo, se bo le ta podelila v obliki plačila stanarine za bivanje v Knafljevem domu.

Kdo se lahko prijavi?

Za štipendijo Knafljeve ustanove lahko zaprosijo:

  • diplomanti ene od fakultet Univerze v Ljubljani,
  • ki imajo povprečno oceno 8 (osem) ali več in
  • ob poteku roka za vložitev prošnje za štipendijo še niso dopolnili 30 let.

V povprečno oceno se štejejo vse izpitne ocene, ki so jih dobili kandidati v teku dodiplomskega študija.

Izjemoma lahko Upravni odbor (Kuratorij) ustanove podeli štipendijo tudi kandidatu z nižjo povprečno oceno, če obstajajo za to utemeljeni razlogi (odličen uspeh na študijskem področju, ki je predmet podiplomskega študija, struktura ocen, ki kaže na kandidatove začetne ali začasne težave ipd.).

Rok za prijavo

Prošnjo za dodelitev štipendije morajo kandidati oddati do 23. junija 2023 na naslov: Upravni odbor Knafljeve ustanove, Kongresni trg 12, 1000 Ljubljana.

Izbiro med kandidati bo Upravni odbor (Kuratorij) opravil do 21. julija 2023.

Urednik portala Student.si

VIRUniverza v Ljubljani
Prejšnji članekTerapevtka Alenka Lanz: Prve ljubezni in razhodi presenetijo s svojo intenzivnostjo
Naslednji članekRazpis za vpis v doktorski študij Univerze v Ljubljani je objavljen!

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.