Terapevtka Alenka Lanz: Prve ljubezni in razhodi presenetijo s svojo intenzivnostjo

Portret terapevtke Alenke Lanz
Zakonska in družinska terapevtka Alenka Lanz l Foto: Anže Petkovšek (vir: Alenka Lanz)

Metuljčki, rdečica in čista radost. Tako bi lahko opisali prve ljubezni. Včasih pa radost mine in ob razhodu se zdi, da bo žalost večna. Terapevtka Alenka Lanz nam je predstavila nekaj nasvetov, kako se soočiti s (prvim) razhodom. Koliko časa traja, da prebolimo? Je dobro, če poslušamo žalostno glasbo? Kako se soočiti s prevaro?

Kateri vsi odnosi so pomembni za mladostnike, dijake, najstnike?

V obdobju najstništva se odnosi širijo izven družine na sovrstnike, dijakom so najbolj pomembni prav prijateljski odnosi. Želijo si pripadati skupini, biti vključeni in sprejeti, doživeti podobne občutke, kot so jih vajeni doma ali pa kot so jih iskali doma. Čeprav se imajo že za zelo odrasle osebe in si želijo vedno manj pomoči staršev, jo še vedno potrebujejo.

Kaj pa prvi ljubezenski odnosi?

Prva ljubezen jim veliko pomeni, ker je nova in ker je prvič. Občutki, ki se prebudijo v teh odnosih, so še posebej močni. Dijaki oziroma najstniki v tem obdobju že biološko močneje čutijo čustva in ko pride do prve zaljubljenosti, jih kar odnese, polni so radosti, veselja. Gre tudi za močna telesna stanja, ki jih lahko presenetijo s svojo intenzivnostjo, zato posežejo globoko in so dragocena.

Ko si mlad, si želiš zaljubiti, čutiti metuljčke. So dijaki žalostni, če niso zaljubljeni? Vsak bo nekoč zaljubljen, mar ne?

Nekateri se počutijo, kot da je z njimi nekaj narobe, ker še niso zaljubljeni. Zdi se jim, da imajo vsi njihovi prijatelji fante oziroma dekleta. Doživljajo nizko samozavest, tudi strah, ali se jim bo to sploh kdaj zgodilo. V času najstništva je pomembna fizična dimenzija (kako izgledaš, ali si v pogledu lepote sprejet), zato se jim zdi tudi, da niso dovolj lepi, da bi imeli fanta ali dekle. A naj sledijo svojemu srcu, ki jim bo zavibriralo, ko bodo spoznali pravo osebo. Ni jim treba pristajati na manj samo zato, da bodo v tem pogledu podobni svojim vrstnikom.

Srce, narisano na papir
Foto: kaboompics iz Pixabay

Katera čustva pa nas prevevajo po razhodu?

Najstniki se iščejo, poizkušajo, eksperimentirajo, raziskujejo, kdo so, kaj jim paše, kakšni so odnosi in to je nujen korak v tem obdobju. Včasih se odnosi zaključijo in takrat so lahko izredno boleči, ker so čustva tako silovita. Mladim se zdi, da je konec sveta, da jim je za zmeraj počilo srce, da ne bodo nikoli več zaljubljeni, da je bila to ljubezen njihovega življenja. Zelo so razočarani, lahko obupani, nesrečni, jim je res težko. Iz odraslih perspektiv razumemo, da se človek po vsakem koncu pobere, postavi na noge, okreva in pridejo drugi odnosi. V najstništvu ni perspektive, da si lahko kasneje morda še bolj močno zaljubljen, da ljubiš, si sprejet na bolj globokem nivoju kot takrat. Ob prvi izkušnji z razhodom je izziv, kako si zaceliti srce in si pustiti čutiti. Pomembno je poiskati pomoč, imeti nekoga za pogovor; sovrstnika, prijatelja, predvsem tudi starše, ki jim lahko pomagajo iz drugačne perspektive s pomočjo svojih izkušenj.

Kako se soočiti s tem, da nas je partner pustil?

To zelo boli in lahko zada rano zapuščenosti. Odločitev ni bila v tvojem nadzoru, nekdo drugi se je odločil glede odnosa, ki ti je zelo pomemben. Po navadi se najstniki takrat počutijo zapuščene, prizadete, ranjene, z nizko samozavestjo in samopodobo. Počutijo se, kot da niso vredni, da bi nekdo ob njih obstal in jih imel rad. Čustva so zelo globoka, močna, intenzivna. Pri vseh razhodih gre za izgubo nekoga, ki si ga imel rad, bil nanj navezan, s katerim si rad preživljal čas, ti je bil pomemben. Ko doživiš izgubo, moraš izžalovati praznino, ki je nastala. To velikokrat pomeni, da zanikaš, da se ti je to zgodilo, si v šoku, počutiš se žalostno, jezno, zapuščeno, krivo, kaj si narobe naredil, česa nisi naredil, sram te je. Včasih traja tudi več mesecev ali let, da se take izgube pomirijo in se zacelijo rane. Lažje je, če imaš ob sebi nekoga, ki te razume, posluša in ob katerem se počutiš sprejetega, nejtežje je, da ostaneš sam.

Dekle objema kolena, v ozadju je morje
Foto: sasint iz Pixabay

Včasih pa sam začutiš, da odnos ni najboljši zate. Kdaj veš, da moraš končati zvezo s partnerjem?

V srcu ali s celim svojim bitjem čutiš, da odnos ni primeren zate, čutiš rdeče alarme. Takrat je dobro upoštevati temelje dobre, kvalitetne in zdrave veze. To je, da se partnerja spoštujeta, se sprejemata taka, kot sta, sta iskrena, ni nezvestobe, ohranja se dostojanstvo in seveda, da se počutita varno znotraj odnosa. Ko so tej temelji prizadeti ali manjkajo, se je dobro vprašati, ali je ta odnos res dober zate.

Kako pa se soočiti s tem, ko te nekdo prevara?

Ob prevari je občutek tak, kot bi v odnos vrgel atomsko bombo, ki pusti samo še ruševine. Predvsem izgubiš zaupanje, ki si ga imel do osebe. Okrevanje po prevarah je izredno težko. Zdi se ti, da enega dela tega človeka sploh nisi poznal in se mogoče sprašuješ, kaj je imela tretja oseba, česar ti ni nimaš. Vedno je dobro imeti pred očmi to, da sta za odnos oba odgovorna 50-odstotno; da se nekdo odloči varati, je pa to njegova stoodstotna odgovornost. Odgovornost za nezvestobo nosi tisti, ki je varal in to je na njemu. Takrat lahko pogledaš, kje in zakaj je v odnosu nastala razpoka. Iz izkušnje lahko na dolgi rok vzameš nekaj koristnega, da veš, kaj bi naredil drugače. Izziv je, kako to izkušnjo kljub bolečini preobraziti v znanja, ki ti bojo kasneje pomagala živeti boljše odnose.

Kako preboleti razhod? Koliko časa traja in kaj lahko naredimo? Po prvi ljubezni se nam zdi konec sveta.

Ni recepta, koliko časa bo prebolevanje trajalo. Lahko bo trajalo nekaj tednov, mesecev ali dlje. Pomembno je, da si daš ves čas, ki ga potrebuješ, da si do sebe v tem času nežen, se ne obsojaš ali kriviš. Predvsem je pomembno, da najdeš oporo, mrežo ljudi, ki jim zaupaš in jim lahko poveš, kaj čutiš, se počutiš ob tem sprejeto in ljubljeno. Čas sam po sebi ne celi ran, celi jih medsebojna pomoč in to, da svojo bolečino izgovoriš, tudi zapišeš v dnevnik. Proces je lažji, če imaš nekoga ob sebi: prijatelja, starše, nekoga, ki mu zaupaš.

Dekleti v objemu na klopci
Foto: Anemone123 iz Pixabay

Pomaga torej poslušati bolj žalostno ali veselo glasbo?

Če potrebuješ žalostno glasbo in se izjokati, ti bo to pomagalo, omehčalo telo, s solzami izpustiš stresne hormone. Ne smeš pa biti mesece v žalosti, moraš se tudi aktivirati in mogoče takrat poslušati bolj veselo in poskočno glasbo, vključiti šport, prijatelje, karkoli te takrat razveseli.

Kdaj veš, da si pripravljen na novo zvezo?

Ko to začutiš. Zgodi se, ko najmanj pričakuješ. Po razhodih si je dobro vzeti čas zase, premisliti, umiriti in se kaj naučiti iz izkušnje. Potem po naravni poti začutiš, kdaj se ti kot pomlad prebuja spet želja po dvojini. Ne bi priporočala, da se najstniki po razhodu tolažijo z novimi vezami ali odnosi, ker jih lahko pustijo še bolj prazne ali pa manj v stiku samimi s sabo.

Koliko je pomemben odnos, ki ga imaš z nekdanjim partnerjem? Ostati v stiku ali ne?

Odnosi so zelo različni in različne so tudi zgodbe posameznih parov. Nekateri so sposobni ostati dobri prijatelji, spustiti zamere, preboleti in ohraniti lep odnos. Včasih to ni možno in takrat ni potrebe po tem, da ostaneta v stiku, če čutita, da si tega ne želita. Treba je slediti sebi in svojim občutkom.

Dekle v vetru z balonom v obliki srca
Foto: TheVirtualDenise iz Pixabay
Prejšnji članekKolikokrat na mesec bi morali ejakulirati?
Naslednji članekRazpis za Knafljevo štipendijo je tukaj!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.