Kolikokrat na mesec bi morali ejakulirati?

Feeling on hands of passion couple having sex. two Lovers couple Holding hands under blanket white sheets on the bed with lust and making love. concept having sexual romantic moments.
Foto: Rattankun Thongbun iz iStock

Raziskovalci so objavili rezultate študije, ki kažejo, da lahko moški zmanjšajo tveganje za nastanek raka na prostati, če ejakulirajo vsaj 21-krat na mesec.

Ejakulacija zmanjša možnosti za nastanek raka na prostati

Že v preteklosti so raziskovalci ugotovili, da ejakulacija zmanjša možnosti za nastanek raka na prostati. Te nove ugotovitve, objavljene v reviji European Urology, pa so rezultat 18-letne analize 31.925 zdravih moških. Te moške, stare od 20 do 29 let in od 40 do 49 let, so spremljali do leta 2010 in v tem času so pri 3839 od njih diagnosticirali raka na prostati.

Raziskovalci ne ugibajo o razlogih, zakaj ejakulacija zmanjšuje tveganje za nastanek raka na prostati. Poročajo pa, da prejšnje raziskave nakazujejo možnost, da ejakulacija prispeva k temu, da se iz žleze odstranijo elementi, ki povzročajo raka, in okužbe. Vnetje je znan vzrok za nastanek raka, ejakulacija pa ga lahko pomaga ublažiti.

Cropped image of young couple is lying on bed. Close up of male and female feet. Loving couple is lying on bed under blanket covered by small red paper hearts. Saint Valentines Day.
Ejakulacija zmanjša možnosti za nastanek raka na prostati. Foto: Vasyl Dolmatov iz iStock

Ejakulirati bi morali vsaj 21-krat na mesec

Raziskovalci so ugotovili, da se je tveganje za nastanek raka na prostati pri moških, starih od 20 do 29 let ter od 40 do 49 let, bistveno zmanjšalo, če so ejakulirali vsaj 21-krat na mesec, ne glede na to, ali je šlo za seks ali masturbacijo, v primerjavi z moškimi, ki so ejakulirali le štiri do sedemkrat na mesec.

»V veliki študiji, ki je potekala v ZDA, smo ocenili, ali je pogostost ejakulacije v odrasli dobi povezana s tveganjem za nastanek raka prostate. Ugotovili smo, da je pri moških, ki so poročali o večji pogostosti ejakulacije v odrasli dobi v primerjavi z manjšo, manj verjetno, da bodo pozneje zboleli za rakom prostate. Te ugotovitve zagotavljajo dodatne dokaze o koristni vlogi pogostejše ejakulacije v odrasli dobi pri etiologiji PCa (raka prostate), zlasti pri bolezni z nizkim tveganjem,« so raziskovalci zapisali v študiji.

Hands of couple in bed. Man and woman making love.
Ejakulirati bi morali vsaj 21-krat na mesec.
Foto: Denisfilm iz iStock
Prejšnji članekTop 5 idej za brunch v Ljubljani
Naslednji članekTerapevtka Alenka Lanz: Prve ljubezni in razhodi presenetijo s svojo intenzivnostjo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.