Se bo za izmenjavo obvezno naučiti novega jezika?

Man in glasses can speak on different lenguages
Foto: bowie15 iz iStock

Nizozemski minister za izobraževanje Robbert Dijkgraaf objavil dolgo načrtovane načrte, ki med drugim zadevajo mednarodne študente, ki bi si želeli študirati na kateri izmed nizozemskih fakultet. Njihovo število bo za nekatere študijske smeri omejeno, z različnimi ukrepi pa se bo spodbujalo učenje nizozemščine. Ali to pomeni, da se boš pred izmenjavo obvezno moral naučiti njihovega jezika?

Učenje nizozemščine za izmenjavo na Nizozemskem?

Za spremembe so zaprosile univerze same, saj je v letošnjem letu kar 40 odstotkov vpisanih v prvi letnik dodiplomskega študija tujih študentov. Naval tujih študentov je vsako leto večji. V preteklem študijskem letu je na Nizozemskem študiralo 115.000 tujcev, kar je 3,5-krat toliko kot leta 2005. Čeprav je za nizozemsko ekonomijo dobro, da se njihovi študentje lahko izobražujejo tudi v tujini, tuji študentje pa pridejo na Nizozemsko, mora število tujih študentov ostati obvladljivo. V nasprotnem primeru lahko pride do prevelikih pritiskov na zaposlene v izobraževanju in pomanjkanja ustreznih nastanitev za bivanje.

Asian female student sitting on floor in the library, Open and learning textbook from bookshelf in the International College/University Library.
Foto: sorn340 iz iStock

Minister Dijkgraaf je zato univerzam priporočal večji poudarek na uporabi nizozemščine v študijskih programih med domačimi in tujimi študenti. S tem bi tudi povečali možnost, da tujci po končanem študiju ostanejo na Nizozemskem. Trenutno se pripravlja zakonodaja, ki bi uvedla nizozemščino kot obvezen del študijskih programov prava v  tujem jeziku. A ta ne bo stopila v veljavo še vsaj do začetka študijskega leta 2024. Obenem je minister univerzam ponudil možnost, da na najbolj priljubljenih študijskih programih (tudi tistih, ki ne potekajo v nizozemščini) omejijo število tujih študentov. Minister si želi omejiti tudi število študentov, ki ne prihajajo iz Evropske unije ter jim ponuditi le fiksno število mest. S tem bi imeli Nizozemci in prebivalci Evropske unije prednost pred ostalimi.

Tudi dobre novice za nizozemske izmenjave

Obetajo se tudi pozitivne novice za vse, ki bi želeli študirati na Nizozemskem. Študentsko stanovanje ali drugo primerno bivališče je bilo do sedaj zares težko najti. Lansko leto se je več tamkajšnjih univerz celo odločilo, da tuji študentje lahko pridejo le, če so že našli bivališče. Sedaj bodo univerze spodbujali k posredovanju informacij o nastanitvah tujim študentom – v nizozemščini 😉.

Colorful spring landscape in Netherlands, Europe. Famous windmills in Kinderdijk village with a tulips flowers flowerbed in Holland. Netherlands flag on the foreground.
Foto: nantonov iz iStock

V prihodnjih dogovorih z univerzami bodo načrtno določili, na katerih področjih dela manjka ustreznega kadra. Tako bodo lažje smiselno omejili število tujcev na ostalih študijskih programih.

VIRDutchNews.nl
Prejšnji članekOdvetnik, ki je uspešno zagovarjal podgane
Naslednji članekVodja Škisove tržnice Tilen Hvala: »Lanska je bila rekordna, upam, da bo letos tudi.«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.