Se pripravljaš na pisanje diplomske naloge?

Zaključek študija z diplomsko nalogo je za marsikaterega študenta velik projekt, zato smo pripravili nekaj napotkov, kako začeti pisanje diplomske naloge.

Izberi temo in mentorja

Zelo dobro je, če že med študijem odkriješ temo ali področje, ki te zanima in ga želiš v diplomski nalogi bolj podrobno raziskati. Če med branjem in učenjem za izpite nobena tema ni pritegnila tvoje pozornosti, jo lahko odkriješ z brskanjem po spletu. Prebrskaš lahko tudi repozitorije posameznih univerz, veliko fakultet pa ima tudi svoje baze diplomskih, magistrskih in ostalih zaključnih del.

Mentorja izberi pravočasno in pazi, da se njegovo strokovno znanje ujema s tvojo temo ter da ti bo na voljo, če se ti kaj zatakne. Nič ne škodi, če si kdaj vzameš čas in se oglasiš pri njemu na govorilnih urah.

Beri literaturo

Ko imaš izbrano temo, je čas za obisk knjižnice in pregled literature s tega področja. Poišči, kaj je že bilo napisanega o tvoji temi in kje je še prostor za raziskovanje. K temu lahko prispeva tudi tvoja diplomska naloga.

Oblikuj dober osnutek

Z dobro oblikovanim osnutkom diplomske naloge ti bo pisanje veliko lažje steklo. Pri tem pazi, da bodo raziskovalna vprašanja oziroma hipoteze jasno oblikovana, saj ti lahko v nasprotnem primeru kasneje med pisanjem naloge povzročijo nemalo preglavic. Tudi teoretski del diplome že pred pisanjem vsaj okvirno smiselno razdeli na poglavja in morebitna podpoglavja.

Načrtuj čas

Pri pisanju diplome moraš vedeti, da se boš na račun tega moral odpovedati kakemu žuru, kavici na sončku in spanju. Preglej vse fakultetne roke za oddajo diplomske naloge in v skladu s tem načrtuj svoje študijske in druge obveznosti, tako bo stvar manj stresna. Pa ne pozabi na dobrega starega Murphya, ki rad vskoči – če lahko gre kaj narobe, bo pri pisanju diplomske naloge gotovo šlo!

Preberite še: Pisanje člankov: Koliko stane tekstopisec (copywriter cena)

Novinar

Prejšnji članek15 nasvetov za boljše Instagram storije
Naslednji članekNajbolj pričakovane serije v letu 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.