Še vedno je odprt razpis za Fulbrightove štipendije

Še vedno so odprte prijave na program Fulbright, ki doktorskim študentom in doktorjem znanosti ponuja možnost raziskovanja v Združenih državah Amerike. Natečaj je odprt za vse znanstvene discipline. Rok prijave je 30. 6. 2022.

Komu je namenjen program?

Program Fulbright je namenjen slovenskim doktorskim študentom in podoktorskim raziskovalcem za gostovanje v ZDA ter ameriškim državljanom za gostovanje v Sloveniji. Kandidati so izbrani na podlagi selekcijskega postopka s strani komisije Fulbright in končne potrditve kandidatov s strani pristojnega organa v ZDA.

Državljani Slovenije lahko za gostovanje na ameriški ustanovi v ZDA pridobijo sredstva v višini vrednosti najugodnejše povratne letalske vozovnice in mesečno štipendijo od sklada v višini, kot jo določi pristojni organ v ZDA, če ta štipendije ne krije, oziroma sredstva s strani pristojnega organa v ZDA za življenjske stroške, stroške nastanitve, študijsko literaturo in stroške šolnine.

Višina štipendije, pogoji, merila, rok za prijavo in dokumentacija, ki jo mora vlagatelj predložiti, se določijo z javnim razpisom.

Koliko časa traja gostovanje?

Veleposlaništvo Združenih držav Amerike je na svoji spletni strani objavilo Fulbright natečaj za raziskovalno gostovanje v ZDA, in sicer za dve različni gostovanji:

 • doktorskih študentov v trajanju 9 mesecev (2 semestra) in
 • doktorjev znanosti v trajanju 4–5 mesecev (1 semester).

Kakšni so pogoji?

Za doktorje znanosti so pogoji naslednji:

 • kandidati morajo biti državljani Republike Slovenije
 • kandidati morajo imeti doktorat na svojem akademskem študijskem področju
 • kandidati morajo obvladati ustno in pisno angleščino
 • kandidati morajo izpolnjevati pogoje za pridobitev vizuma J-1. Ta zahteva, da se prejemnik štipendije po koncu obdobja odobritve vrne v Republiko Slovenijo za najmanj dve leti
 • kandidati morajo prejeti zdravniško potrdilo

Raziskovalci v medicini, dentalni medicini, veterini, zdravstveni negi in drugih področjih, katerih raziskovalni predlogi vključujejo klinični stik s pacienti, niso upravičeni do Fulbrightove štipendije.

Medtem ko morajo doktorski študenti izpolniti naslednje pogoje:

 • slovensko državljanstvo
 • vpis na doktorski program v Sloveniji ali v EU
 • znanje angleščine
 • izpolnjevati morajo pogoje za J-1 vizum

Več informacij o prijavi in procesu za doktorske študente in doktorje znanosti najdeš na spletni strani ameriškega veleposlaništva.

Izbrani kandidati bodo lahko, poleg sredstev iz tega natečaja, del sredstev pridobili tudi prek razpisa Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije.

Prejšnji članekZačenja se osrednji del mature
Naslednji članekOcena filma: Top Gun 2

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.