Začenja se osrednji del mature

empty, exam, hall
Foto: PublicDomainPictures iz Pixabay

Jutri, 28. maja 2022, se bo na slovenskih srednjih šolah in drugih izobraževalnih organizacijah začel osrednji del letošnje mature. Kandidati za spomladanski izpitni rok splošne oziroma poklicne mature bodo najprej opravljali pisni izpit iz angleščine.

Splošna matura

K spomladanskemu roku splošne mature se je letos prvič prijavilo 6114 kandidatov z 80 šol. Maturo bodo opravljali iz 33 različnih predmetov.

Pisni izpit iz slovenščine ali italijanščine oziroma madžarščine kot maternega jezika bo potekal v ponedeljek, 30. maja, pisni izpit iz matematike pa v soboto, 4. junija. Pisni izpiti iz drugih predmetov izbirnega dela splošne mature se bodo izvajali med 31. majem in 15. junijem.

Na vseh šolah bodo ustni izpiti v skladu z maturitetnim koledarjem izvedeni med 13. in 22. junijem.

Z uspehom na letošnjem spomladanskem roku splošne mature se bodo kandidati seznanili na šolah 11. julija. Kandidati bodo na isti dan lahko od 7. ure dalje s šifro dostopali do svojih rezultatov pri posameznih predmetih tudi na spletu.

11. julija bodo kandidati lahko tudi opravili e-vpogled v svoje rezultate in izpitno dokumentacijo. E-vpogledi bodo trajali tri dni, od 11. do 13. julija. Zadnji rok za morebitni obrazloženi e-ugovor bo 14. julija.

Poklicna matura

Na spomladanski rok poklicne mature bo letos prvič prijavljenih 9497 kandidatov s 138 srednjih šol in drugih izobraževalnih organizacij.

Pisni izpit iz prvega predmeta (slovenščine ali italijanščine oziroma madžarščine) bo potekal v ponedeljek, 30. maja. Pisni izpit iz tretjega predmeta poklicne mature bodo kandidati opravljali v skladu s prijavo po naslednjem razporedu: iz angleščine v soboto, 28. maja, iz matematike v soboto, 4. junija, iz nemščine v torek, 7. junija, ter iz slovenščine kot drugega jezika oziroma italijanščine kot tujega in drugega jezika v ponedeljek, 13. junija.

Drugi predmet poklicne mature (pisni izpit iz temeljnih strokovno-teoretičnih predmetov) bodo kandidati opravljali v četrtek, 9. junija.

V okviru četrtega predmeta kandidati v skladu z izobraževalnim programom, v katerem opravljajo poklicno maturo, izbirajo med izdelkom oziroma storitvijo in zagovorom ali izpitnim nastopom in zagovorom. Izpiti iz četrtega predmeta ter ustni izpiti bodo na šolah potekali v skladu s koledarjem poklicne mature med 13. in 22. junijem.

Šole bodo kandidate z uspehom na spomladanski poklicni maturi seznanile 6. julija.

Na svoji šoli lahko kandidati oddajo pisno zahtevo za vpogled od 6. do 9. julija. Če kandidat meni, da ni bil pravilno točkovan oziroma ocenjen, lahko najpozneje naslednji dan po vpogledu na šoli vloži pisni ugovor na način izračuna ocene ali na oceno.

Dodatni maturitetni izpiti

Po opravljeni poklicni maturi se lahko kandidati vpišejo le na višje in visoke strokovne šole.

Če želijo z opravljeno poklicno maturo nadaljevati študij na univerzi oziroma fakulteti, če je to možnost fakulteta omogočila v razpisnih pogojih, morajo opraviti še izpit iz posameznega predmeta splošne mature oziroma tako imenovanega petega predmeta.

Letos je na dodatni maturitetni izpit prijavljenih 1840 kandidatov v spomladanskem roku. Največ jih bo opravljajo maturitetni izpit iz angleščine na osnovni ravni, matematike na osnovni ravni, biologije in kemije.

Še več podatkov in informacij o splošni in poklicni maturi je objavljenih na spletni strani Državnega izpitnega centra.

VIRPortal GOV.SI
Prejšnji članekVsestranskost multifunkcijskih naprav je glavna prednost
Naslednji članekŠe vedno je odprt razpis za Fulbrightove štipendije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.