Si tudi ti brez motivacije za študij?

Zadnji tedni, meseci so bili za marsikoga velika preizkušnja. Poleg finančnega bremena, pod katerim so se znašli mnogi študentje, je tu še izziv dela od doma, pomanjkanje gradiva zaradi zaprtih knjižnic, osamljenost, ukinitve mnogih hobijev, izziv samoorganizacije in še in še.

Mnogi so izkusili tudi otopelost in nezmožnost kvalitetnega učenja in študija. Težje se je zbrati, odmisliti moteče dejavnike in dejansko delati za faks. Bliža se poletno izpitno obdobje, obveznosti je preko glave in nikamor ne bodo izginile. Čas je, da se spraviš k sebi.

5 zlatih pravil:

  • Naštelaj si pozitiven atitude! Ko zjutraj odpreš oči, se trdno odloči, da ti nič ne more pokvariti dneva. Na začetku bo težko, vendar te bodo prvi uspehi podžgali in takrat boš na konju.
  • Organiziraj si dan. Ne misli, da ti bo uspelo, če boš cel dan sedel za pisalno mizo, saj v tem primeru ne boš uspel ohraniti koncentracije in hitro se boš zalotil s telefonom v rokah in z mislimi drugje. Raje si čas organiziraj tako, da nekaj ur nameniš faksu (učenje, poročila, poslušanje predavanj, seminarske naloge), vmes pa počneš kar moraš (kuhaš, pelješ avto na tehnični, posesaš dnevno sobo) in kar hočeš (pogledaš serijo, greš na kavo s prijatelji, izvajaš jogo).
  • Uredi študijsko okolje. Vzemi si uro svojega dragocenega časa, da pospraviš pisalno mizo, pomečeš stran vse nepišoče kulije in pospraviš papirje. Prostor si pred učenjem prezrači in vsem, s katerimi si deliš dom, sporoči, naj te ne motijo. Telefon odnesi v drug prostor, da te med učenjem ne premami.
  • Ne obremenjuj se na dolgi rok. Odmisli črička v glavi, ki ti govori, da ti ne bo uspelo. Ne razmišljaj o neuspehu. Ne razmišljaj o jesenskem izpitnem roku. Kar bo, pa bo. Naredi največ, kar lahko in ničesar si ne boš imel za očitati.
  • Vzemi si dan na off. Ali dva. Morda ti bo ravno prost vikend, ki ga boš preživel s prijatelji, dal nov zagon in boš v enem ponedeljku naredil več, kot si prej v štrinajstih dneh.

To je to. Verjemi vase in se vidimo v naslednjem letniku. Ali na podelitvi diplome. Srečno!

Patrik zvezda navija zate

Prejšnji članekKomentar: Kaj bo s študentsko populacijo?
Naslednji članekFacebook kupil Giphy za 400 milijonov dolarjev

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.