Sprejemni izpiti na fakultetah

Good-looking male student writing an exam
Foto: AdamGregor iz iStock

Za vpis na določene fakse v Sloveniji nista dovolj samo opravljena matura in dobro povprečje v tretjem ter četrtem letniku, ampak je treba opraviti tudi sprejemne izpite. Kandidati, ki se vpišejo npr. na Akademijo za glasbo, Fakulteto za šport ali Fakulteto za arhitekturo, morajo ob koncu šolskega leta opraviti tudi preizkus nadarjenosti. Odstotki, doseženi pri preizkusu, so odločilni za sprejem na želeno fakulteto.

V Sloveniji imajo sprejemne izpite naslednje fakutlete:

Univerza v Ljubljani

 • Akademija za glasbo
 • Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT)
 • Akademija za likovno umetnost in oblikovanje
 • Biotehniška fakulteta (smer Krajinska arhitektura)
 • Fakulteta za arhitekturo
 • Fakulteta za šport
 • Naravoslovno-tehniška fakulteta (smer Oblikovanje tekstilij in oblačil)
 • Pedagoška fakulteta (smer Likovna pedagogika ter Logopedija in surdopedagogika)
 • Zdravstvena fakulteta (Laboratorijska zobna protetika)

Univerza v Mariboru

 • Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo (smer Arhitektura)
 • Pedagoška fakulteta (smeri Glasbena pedagogika, Likovna pedagogika in Športno treniranje)

Samostojni visokošolski zavodi

 • Alma Mater Eruopaea, Akademija za ples
 • Fakulteta za dizajn
 • IAM Visoka šola za multimedije
 • Visoka šola za storitve

Preizkusi nadarjenosti na fakultetah bodo med 25. junijem in 10. julijem 2019. Izjema je le Akademija za glasbo, kjer bo sprejemni izpit za program Glasbena umetnost že 24. maja.

Kako se pripraviti za posamezne sprejemne izpite?

Na Akademiji za glasbo sprejemni izpit poteka na dveh smereh. Pri programu Glasbene umetnosti zajema preizkus iz glavnega predmeta in glasbenoteoretičnih predmetov. Pri Glasbeni pedagogiki pa je preizkus sestavljen iz štirih delov: pisni test, preizkus iz igranja klavirja, preizkus glasu in znanja sofeggia ter preizkus pedagoških predispozicij.

Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je treba opraviti preizkus posebne nadarjenosti in dokazati ustrezne psihofizične sposobnosti. Na programu Film in televizija ter Gledališka režija pa je potreben tudi specialističen izvid za vid in sluh. Naloge iz preteklosti si lahko ogledaš v arhivu na akademiji.

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje ima preizkus v dveh delih: v prvem delu moraš glede na izbrani program oddati nalogo, drugi del preizkusa, ki se prav tako razlikuje glede na program, pa lahko opravljajo le tisti, ki so pozitivno ocenjeni na prvem delu.

Biotehniška fakulteta ima preizkus na smeri Krajinska arhitektura, kjer kandidati izkažejo lastnosti, pomembne za poklic, kot so dobro dojemanje prostora, ustvarjalnost in smisel za besedno in grafično izražanje.

Fakulteta za arhitekturo preverja likovno ter prostorsko dojemanje in izražanje ter problematiko arhitekture. Tako se na preizkusu riše po modelu, po spominu in dojemanju prostora.

Na Fakulteti za šport mora kandidat na preizkusu gibalnih sposobnosti in znanj čim bolje opraviti naslednje teste: tek na 100 in 2400 m, skok v daljino z mesta, poligon nazaj, vesa v zgibi (ženske), zgibe (moški) in plavanje na 100 m. Pred preizkusom potekajo tudi priprave.

Na Naravoslovno-tehniški fakulteti na programu Oblikovanje tekstilij in oblačil preizkus obsega prostoročno risanje in slikanje človeške figure, oblikovanje oblačil in preizkus iz oblikovanja tekstilij in barvne občutljivosti.

Vse ostale informacije o sprejemnih izpitih dobiš na spletni strani: www.dijaskisvet.si.

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

VIRDijaskisvet.si
Prejšnji članekHuawei Mate 40 Pro na voljo za prednaročilo s posebnim presenečenjem
Naslednji članekHitro testiranje tudi za študente

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.