Hitro testiranje tudi za študente

Asian woman using rapid antigen test kit for self test COVID-19 epidemic at home. Adult female place the fabric tip of the swab in the extraction tube and rolling around the tube. COVID-19 pandemic protection concept.
Foto: CandyRetriever iz iStock

Ljubljanska univerza je sporočila, da bodo študenti ob prehodu v rdečo fazo lahko opravljali laboratorijske vaje in druge obveznosti. Do tega je prišlo, ker je dekan fakultete za matematiko in fiziko Anton Ramšak pisal rektorju univerze ter ministrici za izobraževanje, znanost in šport. Pozval ju je k sprejetju ukrepov, ki bodo omogočili izvajanje omejenega študijskega procesa v manjših skupinah ali individualno, so sporočili na portalu RTV. Podlaga za to pa naj bi bil negativen brezplačni hitri test študentov in pedagogov.

Potrebna tudi fizična navzočnost na fakultetah

Cilj tega je zagotoviti olajšanje težav, s katerimi se fakultete srečujejo ob koncu zimskega semestra. Fakultete so se sicer zelo dobro organizirale med epidemijo in izvajale predavanja na daljavo. Vseeno pa se je izkazalo, da določeni študijski programi potrebujejo fizično navzočnost študentov in profesorjev, da bi lahko dokončali semester. Sem spadajo predvsem laboratorijske vaje, športne vaje in treningi ter dokončanje zaključnih nalog.

Rektor ljubljanske univerze Igor Papič je sporočil, da je to že dogovorjeno z ministrstvom. Čaka se torej prehod v rdečo cono in natančna navodila glede same izvedbe študijskega procesa. V to bo vključeno tudi testiranje. Papič je sicer že večkrat opozoril na zaskrbljujoče stanje visokega šolstva v času epidemije. Praktičnega dela namreč ne morejo izvesti na daljavo.

Kdaj se bomo lahko vrnili na fakultete?

Ko bomo dosegli rdečo fazo, naj bi se torej študenti vrnili na fakultete, da opravijo nujne laboratorijske vaje in druge individualne obveznosti. Rektor si želi, da bi to tega prišlo čim prej. Prav tako je izpostavil, da bodo naredili vse, da študenti ne izgubijo letnika študija. Po prehodu v rdečo fazo bodo prejeli natančna navodila tudi za testiranje študentov in pedagogov.

Kdaj pa se bodo odprle fakultete? Ministrstvo je sporočilo, da je to odvisno od epidemiološke slike. V rdeči fazi bodo dovoljene nujne vaje, kot so na primer laboratorijske, v oranžni fazi naj bi se na fakultetah lahko izvajali izpiti in seminarji do deset ljudi. V rumeni fazi pa naj bi se ponovno začela predavanja.

Katja Stojić

Urednica revije Študent

VIRRTV
Prejšnji članekSprejemni izpiti na fakultetah: Kateri faksi imajo preizkuse nadarjenosti?
Naslednji članekKako do redne zaposlitve?
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.