Kako do redne zaposlitve?

Prijava na zavod za zaposlovanje

V prvi vrsti se moraš prijaviti na zavod za zaposlovanje, kjer se imaš možnost vpisati v eno od dveh evidenc. Prva je evidenca brezposelnih oseb, kamor se vpišeš, če si pripravljen zaposlitev aktivno iskati in če želiš uveljaviti pravico do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti. Druga pa je evidenca iskalcev zaposlitve, v katero se vpišeš, če si že zaposlen, pa je tvoja zaposlitev morda ogrožena, ali kot upokojenec, študent, dijak ali kdorkoli brez statusa. Na zavod se lahko prijaviš elektronsko, tako da pošlješ po pošti izpolnjen obrazec, ali pa se na katerikoli enoti zavoda zglasiš osebno.

Programi in aktivnosti, ki jih zavod ponuja

Programi in aktivnosti, ki jih zavod ponuja, so razdeljeni so v tri glavne sklope. Prvi sklop so programi izobraževanja in usposabljanja, drugi programi spodbujanja zaposlovanja (finančne vzpodbude delodajalcem) ter tretji programi spodbujanja samozaposlovanja (podpore in subvencije za samozaposlovanje).

Denarno nadomestilo

Če si vpisan v evidenco brezposelnih oseb, lahko zaprosiš za denarno nadomestilo, v sklopu katerega je urejeno tudi obvezno zdravstveno zavarovanje (pazi! – zavarovanje si moraš urediti sam, zavod ti ga uredi le v primeru, da si upravičen do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti). Pravico do denarnega nadomestila lahko koristiš šele po tem, ko si bil v zadnjih dveh letih najmanj devet mesecev zavarovan za primer brezposelnosti (bil npr. zaposlen). Poleg tega pa moraš imeti plačane prispevke za zavarovanje, vpisan moraš biti v evidenco brezposelnih oseb in nisi sam dal odpovedi oziroma ne nosiš krivde zanjo. Moraš pa se na zavod prijaviti 30 dni od nastanka brezposelnosti.

Ko imaš enkrat vse to urejeno, ti zavod redno pošilja ponudbe za delo, na tebi je le, da se odločiš, kaj želiš. Seveda pa si lahko službo poiščeš tudi sam. Obstaja ogromno strani, na katerih delodajalci objavljajo ponudbe za delo, hkrati pa je danes večina delodajalcev prisotna tudi na družbenih omrežjih, tako da lahko kak oglas zaslediš tudi tam.

Najbolj iskani poklici …

Sicer pravijo, da moraš delati tisto, kar veseli tebe, in ne tistega, čemur je naklonjen trg dela, ampak vseeno navajamo nekaj trenutno najbolj iskanih poklicev. Morda pa se najdeš med njimi!

Strokovnjaki IT, programerji, strokovnjaki za prodajo in finance, strojni tehniki, vsi tehnični profili, naravoslovni in farmacevtski strokovnjaki, natakarji, kuharji, upravljalci CNC-strojev, ključavničarji, varilci, skladiščniki, viličaristi in proizvodni delavci.

Tudi če se med temi ne najdeš, se ne sekiraj. Vse bo v redu, samo zaupaj vase in v svoje sposobnosti!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.