Študent svetuje: miti in resnice o študiranju

Si tudi ti že veliko slišal o študiju in študentskem življenju, vendar nisi prepričan, čemu bi verjel in kako bi se pripravil? Spodaj lahko najdeš nekaj mitov in resnic o študiranju, ki so jih zaupali študentje.

MIT: Metode učenja iz srednje šole ti bodo pomagale na faksu.

RESNICA: Super je, če si v srednji šoli našel sistem učenja, ki ti ustreza in ti prinaša dobre ocene. Vsak od nas je drugačen tip človeka in zato tudi ubiramo različne metode za učenje. Toda na faksu se boš kar naenkrat znašel pred debelimi skriptami, ki so trikrat bolj zahtevne od srednješolske snovi. Tako boš verjetno moral najti način učenja, ki ti najbolj ustreza za predelovanje take količine podatkov. Najbolj pa se splača, da že med letom slediš predavanjem in tako veš, kaj je pomembno in kaj ne.

MIT: Med predavanjem mi ni treba pisati zapiskov, saj vse piše v učbeniku.

RESNICA: Narobe! Tako kot v srednji šoli je tudi na faksu pomembno, da poslušaš profesorja in si prisoten tudi z glavo, ne samo s telesom. Tako boš na koncu pred izpitom imel pregled nad celotno snovjo in boš vedel, kaj je profesor izpostavil kot pomembno in česa ne. Poleg tega na internetu kroži veliko zapiskov, ki so lahko tudi napačni, zato se boš največ naučil iz svojih.

MIT: Lažje mi je pisati zapiske na računalnik kot na roke.

RESNICA: Mogoče je res hitreje in bolj učinkovito, vendar je dokazano, da se največ naučimo, če pišemo na roke. Računalnik lahko predstavlja veliko motnjo pri učenju, saj vemo, da je takrat vse ostalo veliko bolj zanimivo. Pisanje z roko pa spodbuja čisto drugačne procese v možganih in omogoča, da si več zapomniš v krajšem času.

MIT: Večina študentov diplomira v treh letih.

RESNICA: Ne želimo spodbujati zavlačevanja študija, vendar je dejstvo, da več kot 50 % študentov diplomira v štirih letih ali več. Na vsaki stopnji študija ti pripada eno leto absolventa. Poleg tega se vsakemu petemu študentu nekaj zalomi in eno leto pavzira, da opravi izpite za nazaj. To ni nič groznega! Seveda naj bo tvoj cilj, da boš študij zaključil v najkrajšem možnem času, če pa se ti vmes kaj zalomi, pa tudi ni konec sveta!

MIT: Diploma ti začrta prihodnost.

RESNICA: Še kako ni resnično! Veliko študentov doštudira svojo smer in kasneje ugotovi, da mu kaj drugega bolj leži. To je povsem normalno. Pomembno je, da si med študentskimi leti nabiraš izkušnje in širiš obzorja, na koncu pa prideš do tiste službe, ki te izpopolnjuje in veseli.

MIT: Študent, ki ima dobre ocene, bo lažje dobil službo.

RESNICA: Ni res! Ocene ne pomenijo veliko pri iskanju zaposlitve. Tisto, kar je bolj pomembno, so izkušnje, ki si jih nabereš med študijem. Vsaka fakulteta ponuja možnost obštudijskih dejavnosti, kot so društva, študentske organizacije, klubi, aktivnosti itd. Vse to ti prinese praktično znanje in veščine, ki ti vedno pridejo prav. Pa še spoznaš veliko novih ljudi in si začneš graditi svojo mrežo znancev in poznanstev.

Avtor: Tajda Koblar

Prejšnji članekKaj počnemo študentje medicine na Madagaskarju? (del 2)
Naslednji članekTrendi za prihajajočo jesen

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.