Kaj počnemo študentje medicine na Madagaskarju? (del 2)

V dispanzerju je tudi zobozdravstvena ambulanta. Na dan oskrbimo približno 10 pacientov, ki jih mučijo težave z zobmi. Ustna higiena je zelo slaba in temu primerno tudi stanje zob. Večina pacientov ima v povprečju za izpuliti vsaj pet zob, vendar ponavadi želijo odstranitev samo določenih zob – tiste, ki jih bolijo ali pa so v vidnem polju.

Zanimivo je tudi to, da ima večina prebivalstva zgnite sprednje sekalce, ki praviloma ostanejo dlje v ustih kot zadnji zobje. Se pa najdejo tudi taki, ki želijo, da jim izderemo zdrave zobe, v čemer jim ne moremo ustreči. Vsakega pacienta spodbudimo k ščetkanju zob. Do sedaj smo razdelili že več kot 100 zobnih ščetk. Težava je tudi to, da se nikjer ne da dobiti zobne nitke, zato prej kot slej začnejo zobje gniti med stiki.

Med bivanjem na Madagaskarju smo morali opustiti željo, da se bomo lahko zlili z okolico, saj smo poleg nekaterih misijonarjev tu edini belci. Na sprehodu mimo vasi smo deležni številnih pozdravov in rokovanj z domačini, ki si nas s pristno zvedavostjo ogledujejo. Otroci pa svojo radovednost potešijo tako, da se nam pridružijo in nas pospremijo vse do vrat našega bivališča.

Konec tedna čas preživljamo z raziskovanjem okoliške narave, ki nas vedno znova navdušuje s svojo raznolikostjo in edinstvenostjo. Ker je Matanga le tri ure hoda oddaljena od morja, se bomo v prihajajočih dneh podali na potep do plaže.

Se nadaljuje …

Avtorici članka: Lara Petrič in Loreta Jerič

Preberi še prejšnji članek v seriji Kaj počnemo študentje medicine na Madagaskarju?

Glavni urednik

Prejšnji članekTe mika francoščina?
Naslednji članekŠtudent svetuje: miti in resnice o študiranju
Matjaž Lesjak

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.