Študentke Univerze na Primorskem pripravile načrt za etično ravnanje vseh univerz

Dandanes svet potrebuje pozitivne družbene spremembe, ki bodo temelj odgovornejšemu ravnanju na tem planetu.

Odgovore na vprašanja o prepletu družbene blaginje, ekonomske uspešnosti in ohranjanja okolja iščemo študentke in študentje magistrskega študijskega programa Management trajnostnega razvoja (MTR) s Fakultete za management v Kopru. In ravno želja po pozitivnih spremembah sedanjega stanja je bila ključna za razvoj samoiniciativnega študentskega projekta Koraki za trajnost Univerze na Primorskem.

Namen projekta je bil ugotoviti, v kolikšni meri fakultete Univerze na Primorskem delujejo v skladu s trajnostnimi načeli, kjer smo, z upoštevanjem treh dimenzij trajnostnega razvoja, želeli poudariti pomen soodvisnosti okoljskega, ekonomskega in družbenega vidika tudi v visokem šolstvu. Izvedli smo popise fakultetnih prostorov ter intervjuje z vodstvi vseh šestih fakultet Univerze na Primorskem in presojali trajnost s pomočjo treh sklopov kazalnikov: kakovost bivanja, študentsko življenje in ravnanje z odpadki.

Ocene kazalnikov posamezne fakultete
Ocene kazalnikov posamezne fakultete.

Ocenjujemo, da bi članice UP lahko brez večjih stroškov dosegle višjo raven udejanjanja trajnostnih praks, zato so bile vse sodelujoče fakultete pozvane k simboličnemu podpisu Kodeksa trajnostnega ravnanja. Želimo si, da bi naš projekt predstavljal začetek procesa za bolj trajnostno Univerzo na Primorskem, ki bi postala zgled tudi drugim inštitucijam.

Menimo, da lahko ozaveščenost in etično ravnanje univerzitetne skupnosti veliko prispevata k zmanjšanju obremenitev okolja in porabi materialnih dobrin. Zatorej bi morale biti izobraževalne ustanove eden ključnih akterjev pri vsakodnevnem udejanjanju trajnostnih načel. Ne le, da so prenašalke strokovnih znanj, temveč da predstavljajo tudi dober zgled ravnanja vsakemu posamezniku.

In kakšna je bila danes tvoja mala zmaga?

Eva Žunec, Anja Nograšek, Živa Pečar in Tina Stančič, študentke magistrskega študijskega programa Management trajnostnega razvoja.

Prejšnji članekV boj proti sončnim opeklinam
Naslednji članekMnogo več od koncerta: Ed Sheeran Divide World Tour v Celovcu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.