Študentski boni: Pomembni roki in vse, kar moraš vedeti (2022/23)

Dining table with family and friends.
Foto: Gulcin Ragiboglu iz iStock

Subvencionirano študentsko prehrano lahko jemo celo leto z izjemo poletnih mesecev. Tako se študentska prehrana ponovno zažene sredi avgusta vsako leto. Zapomni si nekaj sledečih pomembnih datumov in informacij!

16. avgust 2022: Ponoven začetek subvencionirane prehrane

Pavza je trajala letos izjemoma le od 1. do 15. avgusta – takrat bonov nismo mogli koristiti, saj je bilo onemogočeno koriščenje subvencionirane študentske prehrane. S 16. avgustom bodo boni ponovno omogočeni.

1.september 2022: začetek vpisa študentov v sistem subvencionirane študentske prehrane in 30. september 2022: rok za podaljšanje in vpis v SSŠ, bone pa lahko podajšaš tudi čez leto, ampak to pomeni, da jih od 1. oktobra pa dokler jih ne podaljšaš, ne boš mogel koristiti.

Za vpis v sistem subvencionirane študentske prehrane in podaljšanje upravičenosti do koriščenja bonov imaš torej na voljo cel september.

Spodaj si preberi več pomembnih informacij o študentski prehrani:⬇️

Kdo je upravičen do subvencionirane študentske prehrane?

Upravičenci so vse osebe s statusom študenta, ki se izobražujejo na višjih strokovnih šolah in visokošolskih zavodih v Republiki Sloveniji ter niso v delovnem razmerju, ne opravljajo gospodarske, poklicne ali kmetijske dejavnosti oziroma poslovodne funkcije kot edini ali glavni poklic in niso prejemniki pokojnine, razen prejemniki družinske pokojnine.

Upravičenci do subvencionirane študentske prehrane so tudi vsi študenti tujih univerz, ki v Republiki Sloveniji opravljajo študijske obveznosti v okviru mednarodnih izmenjalnih programov. Zanje veljajo enaki pogoji kot za študente, ki se izobražujejo na višjih strokovnih šolah in visokošolskih zavodih v Republiki Sloveniji.

Kako poteka prvi vpis?

Prek spletne strani opraviš spletno prijavo. Zapišeš številko prijavnice in se z njo v roku 90 dni osebno zglasiš na najbližji točki SŠP. S seboj prineseš osebni dokument, dokazilo o statusu študenta za tekoče študijsko leto in svoj telefon.

Sredstvo, s katerim se identificiraš pri koriščenju subvencionirane študentske prehrane je lahko telefon (telefonska številka – brezplačna ali uporaba mobilne aplikacije) ali sim kartica (brezkontaktna čip kartica, za katero doplačaš 15 evrov).

Kako podaljšam upravičenost do subvencije?

Vsi študentje, že vpisani v bazo, morajo na začetku leta svoj status le podaljšati. Za podaljšanje upravičenosti do subvencije za študentsko prehrano se moraš prav tako osebno zglasiti na katerikoli točki SŠP. S seboj vzemi originalno potrdilo o vpisu za tekoče študijsko leto in osebni dokument.

Koliko subvencij na dan mi pripada?

Na dan lahko koristiš 2  subvenciji, med koriščenjem ene in druge pa morajo miniti vsaj 4 ure. Obstajajo tudi izjeme, kot so mlade družine.

Kdaj lahko koristim bone?

Med 7.00 in 22.00 uro vse leto razen med 15. julijem in 15. avgustom.

Kje lahko koristim subvencionirano prehrano?

Subvencijo lahko koristiš pri katerem koli ponudniku subvencionirane študentske prehrane po vsej Sloveniji, ne glede na kraj študija. Preveri imenik lokalov, modra pa se med ponudniki pojavi še kakšen nov: Do konca avgusta se namreč lahko prijavijo vsi ponudniki subvencionirane študentske prehrane za prihajajoča leta. Razpis je objavljen na povezavi.

Kaj mi pripada za študentsko kosilo?

Pripada ti glavna jed, poleg tega pa lahko izbereš še dve stvari izmed naslednjih treh: juha, solata ali sadje. Pripadata ti še 2 dcl vode (razen če naročaš hrano na dom). Izbiraš lahko med ponudbo, ki je na voljo za študente.

Več si preberi na spletni strani študentske prehrane.

Prejšnji članekHuawei Share vam olajša življenje in prinese več udobja
Naslednji članekKratka zgodba: Dolina lakote

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.