Študijska izmenjava z Združenim kraljestvom bo spet mogoča

Verjetno je bilo kar nekaj študentov razočaranih, ko so izvedeli, da Združeno kraljestvo z Brexitom ne bo več sodelovalo v programu Erasmus+. V Veliki Britaniji pa so se te dni razpisali, da je predsednik vlade Boris Johnson uvedel novo shemo mednarodne izmenjave študentov po vsej državi za delo ali študij po vsem svetu. Tudi vse države na svetu so upravičene do partnerstva z univerzami, šolami in fakultetami v Združenem kraljestvu.

Program Turing, poimenovan po slavnem angleškem matematiku, naj bi deloval od septembra letos dalje. Johnson je dejal, da je shema Turing resnično globalen program, v katerem lahko vsaka država na svetu sodeluje z univerzami, šolami in fakultetami v Združenem kraljestvu. V nasprotju s programom Erasmus+, ki je pretežno namenjen študentom z boljšim socialnim položajem, je Turing zasnovan tako, da omogoča izmenjavo vsem študentom, kljub socialnemu položaju.

Obljuba je bila vendarle prelomljena

Čeprav je bilo s prva rečeno, da bo Združeno kraljestvo sodelovalo s programom Erasmus+ tudi po Brexitu, je Johnson dejal, da si država ne more privoščiti sodelovanja, ker je to izjemno drag program.

V zadnjih petih letih je Združeno kraljestvo prejelo dvakrat več Erasmus+ študentov, kot jih je poslalo na program. Vlada je letno prispevala 600 milijonov funtov, kar je največ od vseh sodelujočih držav.

Kljub Johnsovemu navdušenju nad novim programom, ki zajema vse študente, pa sekretarka Kate Green pravi, da program Turing ne nudi nobene podpore študentom Združenega kraljestva za kritje šolnin, kar mnogim onemogoča dostop. Johnson je prelomil obljubo, ko Združeno kraljestvo ni ostalo del programa Erasmus+ po Brexitu.

Vlada se je zavezala, da bo svojim študentom iz prikrajšanjih okolij namenila do 490 funtov na mesec za življenjske in potne stroške v programu Turing. Tamkajšnji minister za šolstvo, Gavin Williamson, je dejal, da je to pomemben korak pri uresničevanju obljube, da bodo izenačili resnično globalno Veliko Britanijo, okrepili vezi po vsem svetu in študentom zagotovili veščine, ki jih potrebujejo za uspeh.

Medtem se pa Škotska še vedno trudi, da bi jo priključili k programu Erasmus+, vendar zaenkrat neuspešno. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pravi, da Škotska v programu ne more sodelovati kot sama, torej izven Združenega kraljestva.

Za evropske študente naj bi bil program Turing velik približek programu Erasmus+. Turing le ponuja več priložnosti za študente Združenega kraljestva in pravičnejšo vrednost za tamkajšnje davkoplačevalce. Čeprav obstaja še kar nekaj nejasnosti o Turing programu, upamo, da bo tudi izmenjava slovenskih študentov v Združeno kraljestvo spet mogoča.

VIRExpress
Prejšnji članekVztrajnost je uradno začela iskati znake življenja na Marsu
Naslednji članekIzmenjava gesel na Netflixu kmalu ne bo več mogoča

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.