Vztrajnost je uradno začela iskati znake življenja na Marsu

Skupek instrumentov, znan kot SuperCam, na krovu Marsovega roverja Perseverance je že zbral prve vzorce v lovu na preteklo življenje na rdečem planetu, so sporočili znanstveniki misije.

Vrnitev kamnin in prsti, ki jih bodo v prihodnjih letih vrnili na Zemljo, »bo za znanstvenike sveti gral raziskovanja planetov,« je Jean-Yves le Gall, predsednik francoskega Nacionalnega centra za vesoljske študije (CNES), ki je večinoma gradil mobilni observatorij, komentiral prek oddaje na YouTubu.

Mission Overview: NASA's Perseverance Mars Rover

Po njegovem mnenju bodo ti »kosi Marsa končno odgovorili na to fascinantno in temeljno vprašanje: ali je bilo kdaj življenje drugje kot na Zemlji?«

Po sedmih mesecih v vesolju je Nasin rover Perseverance prejšnji mesec nežno pristal na marsovska tla in poslal nazaj črno-bele slike, ki razkrivajo skalnata polja kraterja Jezero, severno od ekvatorja Marsa.

»Ključna sestavina te astrobiološke misije je SuperCam,« je dejal Thomas Zurbuchen, namestnik vodje Nasinega direktorata za znanstvene misije.

Gizmo v velikosti čevlja, pritrjen na jambor roverja, je opremljen s spektrometri, laserjem in zvočno snemalno napravo za analizo kemije, mineralogije in molekularne sestave znamenite rdeče površine Marsa.

SuperCamov laser lahko »obstreli« predmete, ki so manjši od konice svinčnika in oddaljeni do sedem metrov, ter omogoča opazovanje točk zunaj dosega robotske roke roverja.

»Laser je edinstveno sposoben odstraniti površinski prah in tako vsem svojim instrumentom omogočiti jasen pogled na cilje,« je povedal Roger Wiens, inženir iz nacionalnega laboratorija Los Alamos (LANL) in glavni preiskovalec SuperCam.

SuperCam v akciji
SuperCam v akciji

Misija je imela resne nesreče pred odhodom, je razkril Scott Robinson iz LANL-a, ki je dejal, da je pri projektu sodelovalo več kot 500 inženirjev in znanstvenikov.

»Optika na jamboru je bila uničena v čudni nesreči le štiri mesece pred predvideno dostavo,« je pojasnil. »Ekipa se je zbrala in spravila skupaj nadomestne dele za obnovo teleskopa iz nič.«

Sreča v čudaški nesreči

Pri ponovnem sestavljanju enote so inženirji odkrili tisto, kar je Robinson opisal kot »Hubblovi pomanjkljivosti« v prvotnem ogledalu.

Kmalu po izstrelitvi vesoljskega teleskopa Hubble leta 1990 so operaterji ugotovili, da je imelo glavno ogledalo opazovalnice odstopanje – kasneje popravljeno -, ki je vplivalo na jasnost slik.

Znanstveniki verjamejo, da je pred približno 3,5 milijardami let v kraterju, v katerem je pristal Perseverance, tekla reka, ki se je izlivala v globoko jezero in ustvarjala delto s sedimentom.

Rover je zadolžen za zbiranje več kot dva ducata vzorcev kamnin in prsti v zaprte tube, ki jih je treba poslati nazaj na Zemljo nekje v letu 2030 v analizo.

Perseverance je opremljen z dvometrsko robotsko roko, 19 kamerami, dvema mikrofonoma in drugimi vrhunskimi instrumenti.

Majhen helikopterski dron, zataknjen pod trebuh, bo v nekaj tednih poskusil prvi polet na drugem planetu.

En instrument na krovu je zasnovan tako, da ustvarja kisik iz Marsovega predvsem ogljikovega dioksida, kar bi močno olajšalo bivanje ljudi.

Vztrajnost je peti rover, ki je uspešno pristal na Marsu. Podvig je bil prvič dosežen leta 1997.

Njegovo glavno poslanstvo bo trajalo nekaj več kot dve leti, vendar bi lahko rover ostal v operativnem položaju tudi dlje.

VIRScience Alert
Prejšnji članekOcena filma: Tom in Jerry
Naslednji članekŠtudijska izmenjava z Združenim kraljestvom bo spet mogoča

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.