Trije triki za lažje pomnenje snovi

Se tudi tebi dogaja, da si pri učenju ne zapomniš veliko informacij? Si med tistimi, ki na testu ali izpitu strmijo v list papirja, prave informacije pa si nikakor ne moreš priklicati v spomin, čeprav veš, da si snov predelal? Poskusi s temi triki, s katerimi si boš snov lažje zapomnil.

Nove informacije si zapomnemo le, če smo jih zmožni premakniti iz delovnega kratkoročnega spomina v dolgoročni spomin. Ko se učimo nekaj novega, to v bistvu lebdi v našem kratkoročnem spominu dokler tega ne osmislimo dovolj, da informacije shranimo v dolgoročni spomin. Ta proces pa ni tako preprost.

Izmisli si zgodbo

Možgani si informacije bolje zapomnejo, če so organizirani v neko celoto, na primer v zgodbo, medtem ko si kup nepovezanih dejstev in podatkov precej težje zapomnimo, ker jih morajo možgani v dolgoročni spomin shraniti ločeno. Rezultat tega je, da te podatke precej hitreje pozabimo.

Poskusi torej vso snov, ki si jo moraš zapomniti, sestaviti v neko zgodbo, čeprav se ti zdi, da je smešna in nesmiselna.

Organiziraj informacije

Če si informacije organiziraš v poseben vrstni red, lahko po korakih ali procesih (na primer dogodki, ki so privedli do prve svetovne vojne, potek kemijske reakcije ipd.), si jih boš hitreje zapomnil. Nič hudega, če je tvoj sistem ali vrstni red smešen, ravno zaradi tega si boš prej zapomnil.

Uporabi slike, fotografije, podobe

Veliko spominov je v naših možganih shranjenih kot podobe. Ko bereš o neki stvari, si najbrž to stvar vizualno predstavljaš. Torej tudi pri pomnenju informacij izkoristi to čudovito sposobnost možganov in informacije pretvori v podobe. Ko si jih boš kasneje poskusil priklicati v spomin, ti bo šlo bolje kot če bi si zapomnil samo informacije v obliki besed.

Našteti triki seveda ne obljubljajo čudežev, vseeno pa si boš snov pri redni uporabi lažje zapomnil. Poskusi!

 

Novinar

Prejšnji članekMWC 2019: Huawei Mate X izbran za najboljšo novo mobilno napravo
Naslednji članekPot do povsod – O, Barcelona

Novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.