Pot do povsod – O, Barcelona

Ko so me včasih ljudje vprašali, kam bi rada šla in kaj bi rada videla, je bil moj odgovor povsod in vse. Čeprav se vedno najrajši vrnem domov, je raziskovanje sveta nekaj, kar si od nekdaj želim. Ko sem dala kaj denarja na stran, so bila v mojih mislih vedno potovanja v prihodnosti.

Jeseni sem se prvič odpravila v Španijo. Prihajam iz slovenske obale, katere klima mi zelo ustreza, zato zelo rada obiskujem kraje s podobnim tempom. Na mojem seznamu želja se je dolgo skrivala ta romanska država.

S fantom sva se zmenila za dogodivščino in čez par tednov poletela iz Benetk v Barcelono. Moram priznati, da je bila drugačna, kot sem si jo predstavljala.

Mesto me je vedno privlačilo zaradi svoje barvite podobe, ki ji jo je nadel arhitekt katalonskega modernizma Antoni Gaudí. V knjižnici sem si izposodila šest različnih turističnih vodičev in sestavila enotedenski plan, da bi zares izkoristila čas.

Česa sem se naučila?

Najpomembnejša stvar, ki sem se je naučila, je sistem podzemne železnice, par linij in glavnih postaj. Rada bi pohvalila sistem, saj je zelo dobro povezan in pregleden.

Ker sem prvič sama organizirala potovanje, sem se tudi veliko bolj znašla v mestu. Mislim, da sem si zemljevid zapomnila za dolgo.

Naučila sem se tudi, da ne smem zaupati cenam v trgovinah. »Vse je relativno,« v Barceloni tudi cene od mozaičnih spominkov do soka. V pogajanja za cene spominkov pa pridi pripravljen. Če ne lahko domov odideš z glinenim bikom, za katerega nisi vedel, da si ga želiš.

Kaj videti?

Vsak dan sem namenila drugemu predelu Barcelone, saj je res veliko za videti. Naštela bom par destinacij, brez katerih ne gre. Če si v Barceloni, moraš videti Sagrado familio, še nedokončano delo Gaudíja. Poleg tega je obvezen sprehod po znani ulici La Rambli in po mestnem jedru, Barri Gotic, kjer je tudi veliko muzejev, zanimive arhitekture in ogromnih tržnic.

V spomin se mi je utrnilo ogromno. Sprehod po parku Güell in razgled na vrhu. Morski psi in druge živali v velikem akvariju. Zabavni valovi na dolgi plaži Barceloneti. Od Čarobne fontane do olimpijskega stadiona na Montjuϊcu. Picassov muzej v središču mesta. Camp Nou.

Kaj jesti?

Spodobi se pojesti kakšno tradicionalno jed. Tudi midva sva poskusila paello ob poštenem kozarcu sangrie. Ker pa znajo biti gostilne, še posebno turistične, drage, sva si hrano pripravljala tudi tam, kjer sva bivala. Včasih se je treba zateči tudi k hitri prehrani, ker pri njej preprosto veš, kaj boš dobil in to po običajni ceni.

Študentje pozor

Opazila sem, da veliko institucij, od muzejev in galerij do akvarija, ponuja popuste za študente, če ti priložijo evropsko študentsko izkaznico. Če se odpravljaš na potovanje in si želiš kam z vstopnino, priporočam, da si jo priskrbiš.

Kolesa na plaži v Barceloni

Barcelono bi priporočila tistim, ki imajo radi kulturo, umetnost, dobro hrano, unikatne zgradbe, Katalonijo, 24-ur odprte markete ali pa preprosto sproščen dopust v novem okolju.

Predvsem pa priporočam obisk tik po koncu poletne sezone, ko je še vedno toplo, a veliko manj turistov.

Mesto vsebuje ogromno zakladov, spoznala sem jih veliko, vendar jih je še ostalo. O, Barcelona, se še kaj vidiva!

Prejšnji članekTrije triki za lažje pomnenje snovi
Naslednji članekNova univerza

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.