Trump namerava tuje študente izgnati iz ZDA

Donald Trump nadaljuje s svojo politiko, ki se usmerja tudi v preprečevanje priseljevanja v Združene države Amerike. Tokrat so ukrepi namenjeni tujim  študentom. Tem namerava, če bodo njihove univerze v prihodnjem študijskem letu predavanja izvajale le prek spleta, bivanje v Ameriki onemogočiti.

Ameriška služba za priseljevanje in carine je sporočila, bodo študentje lahko na celini čez lužo ostali le, če se bodo prepisali na univerzo, ki bo imela predavanja tudi v živo. Ostalim študentom država ne bo več izdala vizumov niti jim ameriška carinska in mejna zaščita ne bosta dovolili vstopa v ZDA.

Domov tudi študentje s Harvarda

Mnoge univerze so se zaradi še vedno trajajoče pandemije že vnaprej odločile za predavanja le prek spleta tudi v prihodnjem letu. Država namreč od univerz zahteva, da izberejo način študija za prihodnje študijsko leto: na voljo sta način prek spleta in hibridni način, ki vključuje tako predavanja prek spleta kot tudi nekatera predavanja v živo.

Harvard
Tudi študentje Harvarda bodo morali domov.

Univerza Harvard se je, na primer, odločila za predavanja prek spleta. To glede na nov Trumpov ukrep pomeni, da bodo vsi študentje, ki so želeli živeti v Ameriki in hkrati študirati, pa čeprav prek spletnih predavanj, ali pa tam živijo, morali iz države oditi oziroma prihodnje leto ne bodo dobili vize za bivanje v Ameriki.

Velik minus tudi za univerze

Tuji študentje ZDA prinašajo ogromno dohodkov, saj ti plačujejo za izobraževanje polno ceno. Objava odloka je zato sprožila ogorčenje s strani univerz, ki so se odločile za spletna predavanja. V prihodnjem študijskem letu se bodo že tako ali tako soočale s krizo pomanjkanja študentov iz tujine zaradi trenutne situacije, finančno pa jih bodo dodatno obremenile še posledice novega ukrepa, ki izganjajo že obstoječe študente.

Študentje v skrbeh

Številnim študentom ta ukrep prinaša precej skrbi in problemov. Združene države bodo morali zapustiti tudi, če je v njihovi domovini večji izbruh covida-19 ali ima ta celo zaprte meje. Univerza namreč študentom ne pomeni zgolj predavanj – nudi jim tudi podporo, mnogi nimajo možnosti urejenega bivanja drugje ali menjave univerze.

študentka
Kjer bodo predavanja prek spleta, bodo morali študentje domov.

Študentje pa bi morali vsekakor morali imeti pravico študirati brez strahu, da bodo primorani državo zapustiti.

Izkoriščanje pandemije za izgon tujcev?

To je le eden številnih bojev Donalda Trumpa proti priseljevanju tujcev v Ameriko: že od leta 2017 je uvajal številne omejitve priseljevanja v ZDA. Novi ukrep, ki tokrat leti na študente, je le logično nadaljevanje njegove politike, poročajo mediji. Za tovrstne ukrepe pa se nekaterim zdi, da ameriški politiki pandemija koronavirusa pride kar prav.

VIRForbes
Prejšnji članekNovo odkritje razkriva, da so predniki krokodilov hodili po dveh nogah
Naslednji članekTretja sezona serije Dark je tu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.