V šolah letos le eno ocenjevalno obdobje: kdaj se bodo učenci vrnili v šolske klopi?

Zaradi še vedno slabe epidemiološke slike v Sloveniji bo še vsaj naslednji obveljalo teden šolanje na daljavo. Vrnitev v šolske klopi bo verjetnejša po 7. decembru, a verjetno le za učence prve triade in za otroke s posebnimi potrebami.

Letos le eno ocenjevalno obdobje

Pretekli teden pa je prinesel še eno veliko spremembo v začrtanem programu letošnjega izjemnega šolskega leta. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je podpisala sklep, s katerim je določila, da se bo vzgojno-izobraževalno delo v osnovnih in glasbenih šolah izvajalo v enem samem ocenjevalnem obdobju. To naj bi trajalo od 1. septembra 2020 do 24. junija 2021 (za devetošolce se konča teden prej, 15. junija 2021).

Kaj pa dijaki?

Tudi v srednjih šolah bo za letos uvedeno le eno ocenjevalno obdobje. Šole bodo morale za letošnje šolsko leto uskladiti šolska pravila ocenjevanja znanja. To zajema načine in roke izpolnjevanja obveznosti, določene z učnim načrtom ter potrebno število ocen pri posameznem predmetu oziroma strokovnem modulu, pa tudi načrt ocenjevanja znanja. O vseh novostih morajo učitelji dijake pravočasno seznaniti.

Znanje brez ocenjevanja?

Ob sprejetem sklepu je predsednik Združenja ravnateljev Slovenije Gregor Pečan poudaril, da ocenjevanje v tem šolskem letu »ne sme biti prioriteta«. Dileme glede tega principa pa se porajajo predvsem pri zaključnih razredih in letnikih, pri katerih so ocene »vstopnica« za vpis na naslednjo stopnjo izobraževanja. S strokovnega pedagoškega vidika pa se postavlja vprašanje, v kolikšni meri bomo lahko brez ocenjevanja znanje, ki ga bodo šolarji letos pridobili večinoma na daljavo, smatrali za usvojeno in kvalitetno.

VIR24ur.com
Prejšnji članekJe neuspešna integracija migrantov razlog za nasilni ekstremizem?
Naslednji članekHuawei namenil milijon evrov evropskim študentom

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.