Vprašanje tedna: Ali bodo fakultete znižale minimalno število kreditnih točk za vpis v višji letnik?

School classroom in blur background without young student; Blurry view of elementary room no kid or teacher with chairs and tables in campus.
Foto: Pornpak Khunatorn iz iStock

V zadnjih tednih se soočamo z izrednimi pogoji za študij. V zgodovini študija na slovenskih tleh je prvič, da se študij množično izvaja na daljavo. Zagotovo se bomo zapisali v zgodovino kot prva generacija, ki se je morala spopasti s tem izzivom.

V drugi polovici marca je zastalo študentsko življenje v Ljubljani, na primorskem in v Novem mestu pa že nekaj tednov prej. Zadnja je z ukrepi pričela mariborska univerza.

Včeraj, 21. aprila, je zasedal senat ljubljanske univerze, na katerem je sodeloval tudi rektor Univerze v Ljubljani, dr. Igor Papič. Sprejet je bil sklep, ki poziva članice univerze, da znižajo pogoje za napredovanje študentov v višje letnike študijskem letu 2019/2020.

Namen sklepa je omogočiti čim več študentom, da se kljub izrednim razmeram nemoteno vpisujejo v višje letnike. Senat si prizadeva, da bi s sprejetjem sklepa čim več študentov ohranilo status in s tem svoj socialni položaj.

Kaj pomeni točkovanje s kreditnimi točkami?

Točkovanje študija pri nas poteka po sistemu ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System). Kreditne točke so namenjene ovrednotenju časovne obremenjenosti s študijskimi obveznostmi. Z drugimi besedami: ECTS sistem vrednoti čas, ki ga povprečen študent porabi, da uspešno napreduje s študijskimi obveznostmi.

Ena kreditna točka pomeni 25 do 30 ur vloženega dela. Če bodo članice upoštevale priporočila in sklep senata, si lahko študentje ljubljanske univerze obetajo znižano minimalno število potrebnih kreditov za napredovanje.

Upamo, da bodo tudi druge univerze preučile idejo in študentom olajšale vpise in prihranile kakšno neprespano noč. ?

Prejšnji članekBayer doniral 70.000 evrov za odpravo posledic epidemije
Naslednji članekNizkokalorične alternative za enostavne sladice

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.