Vse, kar moraš vedeti o informativcih

Bookshelves and laptops are placed on the library desk.E-learning and e-book digital technology
Foto: Nutthaseth Vanchaichana iz iStock

Že veš, ali in kaj boš šel študirat? Zate smo pripravili pomembne informacije, ki ti bodo olajšale organizacijo priprave na študij.

Informativa

Kaj? Sejem izobraževanja in poklicev

Kdaj? 20. in 21. januar 2023 od 9. do 18. ure (vstop prost)

Kje? Gospodarsko razstavišče, Ljubljana

Kaj bom izvedel? Odlična uvodna postaja pri načrtovanju nadaljnjega izobraževanja in karierne poti.

Informativa se odvija enkrat letno (pred informativnimi dnevi) in služi kot odličen pregled izobraževalnih programov v Sloveniji in tujini. Poleg sejemske razstave Informativa ponuja tudi različna predavanja in delavnice ter spremljevalni program.

Informativni dnevi

Kaj? Predstavitev izbrane fakultete, akademije ali višje strokovne šole in študijskih programov.

Kdaj? 10. februar 2023 ob 10. in 15. uri in 11. februar 2023 ob 10. uri (točne ure preveri na izbrani ustanovi, vstop prost)

Kje? Po vsej Sloveniji (vse fakultete in višje strokovne šole ter dijaški domovi in akademije)

Kaj bom izvedel? Vse o dodiplomskih in enovitih magistrskih programih, ki jih ponuja univerza oziroma vse o programih, ki jih izvaja višješolski zavod, kariernih možnostih in študentskem življenju.

Izobraževalna ustanova poleg uvodnega predstavitvenega predavanja, na katerem izveš vse o poteku in pogojih študija, ponuja tudi možnost pogovora s strokovnimi delavci in študenti, ki bodo odgovorili na vsa tvoja vprašanja.

Female student talking with classmates and smiling in lecture room. University students in classroom after lecture.
Foto: jacoblund iz iStock

Slovarček študentskih pojmov

Bolonjska stopnja – Najbolj široko priznana oblika organiziranosti visokošolskih študijskih programov, ki vključujejo 3 ali 4 leta prvostopenjskega izobraževanja, ki ga študent navadno zaključi z zaključnim delom (dodiplomska stopnja), 1 ali 2 leti drugostopenjskega študija, ki ga študent zaključi z magisterijem (podiplomska stopnja) in 3 leta tretjestopenjskega študija, ki ga študent zaključi z doktoratom.

Izpit – Končno preverjanje znanja študentov v pisni ali ustni obliki, navadno v izpitnem obdobju. Nekateri predmeti imajo izpitno (praktično) nalogo.

Izpitno obdobje – Posamezen letnik zajema tri ločena izpitna obdobja (zimsko, pomladno in poletno), v katerih se študent pripravlja izključno na izpite.

Kolokvij – Vmesno oziroma sprotno preverjanje znanja študentov v manjšem obsegu, ki navadno poteka zunaj izpitnega obdobja. Uspešno opravljen kolokvij je lahko pogoj ali nadomestek izpita.

Kreditna točka – Posamezna stopnja izobraževalnega programa po bolonjski stopnji obsega določeno število kreditov, ki jih mora študent zbrati med študijskim procesom (60 kreditnih točk na letnik). Vsak predmet ima določeno število točk, ki jih študent prejme, ko uspešno zaključi vse predmetne obveznosti.

Semester – Posamezni letnik je navadno razdeljen na dva semestra (jesenski in spomladanski), ki se zaključita z izpitnim obdobjem.

Študentski boni – Državna subvencija za prehrano v višini 2,82 evra (s 1. 1. 2023 se zvišuje na 3,50 evra), ki jo študent lahko uveljavlja pri izbranih ponudnikih skozi vse leto med 7. in 22. uro (na vsake 4 ure, maksimalno 2 obroka na dan).

Študentski kampus – Glavno stičišče študentskih idej, aktivnosti in podpornih storitev, ki jih potrebuje vsak študent.

Prejšnji članekŠtudentski tolar z razpisom za subvencionirane jezikovne tečaje
Naslednji članekTu je! Najnaprednejši robotski sesalnik in pomivalec v enem! Bravo, iRobot!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.