Vse najboljše Univerza v Ljubljani!

»In napočil je dan 3. decembra 1919, zgodovinski dan za vse Slovence, za vso Jugoslavijo, ki ga je naklonila velika doba našemu malemu narodu, da nam je ustvarila v naši svobodi tudi naše ognjišče znanosti, vede in kulture, dan, ko je naša akademska omladina, zbrana v deželni zbornici poslušala od 9-ih do 10-ih dopoldne prvo predavanje v pravkar ustvarjeni slovenski univerzi.«

Tako so v časopisu Slovenski narod 3. decembra 1919 naznanili velik premik v zgodovini slovenskega izobraževanja – prvo predavanje na novoustanovljeni univerzi, na katerem je dr. France Ramovš predaval o historični gramatiki slovenskega jezika. Danes je torej dan, ko obeležujemo slavnostno 100. obletnico največje in najstarejše slovenske univerze – Univerze v Ljubljani.

Na Kongresnem trgu v rektoratu univerze je zato danes potekala slavnostna seja Senata UL v dvorani, v kateri je pred 100 leti potekalo prvo predavanje. Na slavnostni seji so bili zbrani senatorji in drugi častni gostje, posnetek seje pa se je v živo predvajal tudi prek Facebook profila Univerze v Ljubljani. V duhu praznovanja bo potekal tudi slavnostni Teden univerze 2019.

Naslovnica prve vpisne knjige študentov UL.
Naslovnica prve vpisne knjige (matrike) študentov Univerze v Ljubljani. foto: uni-lj.si

Skozi zgodovino je ljubljanska univerza postopala med različnimi obdobji in se v skladu z družbenim napredkom tudi spreminjala. V obdobju med obema vojnama je preživljala tudi težke čase, ko je bila kot najmlajša in najmanjša prikrajšana pri proračunskih sredstvih. Tako je na univerzi primanjkovali prostora in v takratni Jugoslaviji so se večkrat prizadevali, da bi ukinili nekatere fakultete Univerze v Ljubljani. Ob kriznih razmerah, ko je bil ogrožen obstoj slovenske univerze, so se za njeno ohranitev na protestnih shodih večkrat zavzeli študenti, profesorji in politična javnost. Po drugi svetovni vojni pa je univerza začela delovati v polnem obsegu.

Danes Univerza v Ljubljani vključuje 23 fakultet in 3 umetniške akademije, na katerih skupaj študira skoraj 40.000 študentov. Na svetovni lestvici spada med 3 procente najboljših univerz, med prvih 500 univerz pa se razvršča tudi na mnogih svetovnih lestvicah.

Današnji dan bo zapisan v zgodovino, mi pa smo veseli, da smo lahko del tega mejnika v delovanju največje slovenske univerze.

Univerza v Ljubljani, vse najboljše in na naslednjih 100 let! 

Prejšnji članekPo meri zadnjih modnih trendov
Naslednji članekTop 10 pesmi: Ed Sheeran

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.