Začenjata se matura in NPZ

Close-up of writing hands of students at course
Foto: LuckyBusiness iz iStock

Danes sta se začela splošna matura in nacionalno preverjanje znanja.

Nacionalno preverjanje znanja

Nacionalno preverjanje znanja bo za učenke in učence 6. in 9. razreda osnovnih šol potekalo od danes do 10. maja. Danes so učenci pisali preizkus znanja iz slovenščine, na območjih z italijanskim in madžarskim jezikom pa iz italijanščine oziroma madžarščine. V petek, 6. maja, učence čaka preizkus znanja iz matematike, 10. maja pa učence 6. razreda čaka še preizkus iz znanja tujega jezika, učence 9. razreda pa iz tretjega predmeta.

Nacionalno preverjanje znanja opravlja 22 630 učencev 6. razreda in 19 663 učencev iz 9. razreda.

Splošna matura

Prav tako pa so danes gimnazijci s pisanjem eseja iz slovenščine ali italijanščine oziroma madžarščine kot maternega jezika začeli splošno maturo. Prvič jo opravlja 6105 kandidatov.

K prvemu delu izpita se je prijavilo 6337 kandidatov. Letošnji tematski sklop »V svetu blišča in bede« za maturitetni esej pri slovenščini obsega besedili Andreja Hienga Čudežni Feliks in F. Scotta Fitzgeralda Veliki Gatsby.

Izpiti iz splošne mature se nadaljujejo 28. maja s pisanjem angleščine. Drugi del pisnega izpita iz slovenščine ali italijanščine oziroma madžarščine kot maternega jezika pa bodo dijaki pisali 30. maja.

Rezultate spomladanskega roka bodo kandidati izvedeli 11. julija. V preteklih letih je na spomladanskem roku maturo uspešno opravilo med 84 in 87 odstotki prijavljenih kandidatov, letno pa med 86 in 89 odstotkov.

Kandidati za poklicno maturo pričnejo s pisanjem mature 28. maja in sicer s pisnim izpitom iz angleščine. Z uspehom mature bodo seznanjeni 6. julija.

Veliko sreče vsem kandidatom!

via GIPHY

VIRGOV
Prejšnji članekPredzgodovinske ženske so bile lovke in umetnice, ne samo matere
Naslednji članekKUPLIO se širi v novo državo: Slovenija se ima česa veseliti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.